slideshow 1

Új szavak III. Bemutatták dr. Minya Károly nyelvész új könyvét

Február 19-én tartották dr. habil. Minya Károly Új szavak III. című kötetének bemutatóját a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A rohanó világ felgyorsult változásokat is hozott magával. Így pedig nem csoda, hogy az elmúlt években a korábbiaknál is jóval több új kifejezéssel találkozhatunk akár a mindennapi nyelvhasználat során is, amelyeknek egy része csak ideig-óráig használatos, mások viszont nemcsak hogy széles körben elterjednek, de hosszú távon is fennmaradnak – emelte ki köszöntőjében Tarczy Gyula, a Nyíregyházi Napló főszerkesztője, az est moderátora.

 

Az Új szavak III. szerves folytatása a sorozat első két részének. Ebben a kötetben 850 új szót ismerhetünk meg értelmezésekkel és példamondatokkal alátámasztva. A könyv folytatja az előző részek összetételének sorait, így például az abban található szavak előtagjával vagy utótagjával már korábban is szerepeltek kifejezések. Így az okos- és az e- előtagú szavak sora tovább bővült – emelte ki Kiss Gábor, a TINTA Kiadó igazgató-főszerkesztője.

 

A vendégeket Tomasovszki Anita könyvtárigazgató köszöntötte, majd prof. dr. Balázs Géza nyelvész, egyetemi tanár méltatta a kötetet. Minya Károly a szótár születéséről, az új szavak gyűjtésének folyamatáról osztotta meg emlékeit, végül Kiss Gábor főszerkesztő előadása zárta a programot.

 

Minya Károly főiskolai tanár, nyelvész, a Nyíregyházi Egyetem Magyar Nyelv és Irodalomtudományi Intézetének intézetigazgatója, az intézmény oktatási rektorhelyettese, neves szókincskutató. A TINTA Könyvkiadónál már több monográfiája is megjelent, mint a Mai magyar nyelvújítás, Rendszerváltás – normaváltás és a Változó szókincsünk.

 

Külön érdekessége volt az estnek, hogy itt rántották le a leplet (képletesen) a 2019-es év szavairól. Mint kiderült az év szava: fényvillamos, az év antiszava: horrorkaraván, az év ifjúsági szava: mutimiteszel, az év költői szava: Boldogasszony csipkéje lett, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda összesítése szerint. – árulta el elsőként a jelenlévőknek Balázs Géza és Minya Károly.

   

 


 

2016, Nyiregyhaza