slideshow 1

Több hallgató a Nyíregyházi Egyetemen

Nőtt a Nyíregyházi Egyetem népszerűsége. A pandémia okozta erőteljesebb online felvételi kampány sikeres volt. A tavalyi évhez képest csaknem 25 százalékkal, több első éves hallgató kezdheti meg tanulmányait a rangos felsőoktatási intézményben. Az általános felvételi eljárás során 869 fő hallgató nyert felvételt, de még várható, hogy ez a szám emelkedik, hiszen még lehet jelentkezni pótfelvételi eljárásban több képzési területen államilag finanszírozott formában. A szakirányú továbbképzési szakokra is még most indul a jelentkezés. 
 
 
A felvett hallgatók közül 750-en állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat. A levelező tagozatra felvett hallgatók száma 471 fő, a nappali tagozaton pedig 398-an fognak tanulni. A képzéseket illetően 23 alapképzési, 5 felsőoktatási szakképzési és 3 mesterképzési szakot indít az egyetem. 
Az alapszakok voltak a legkeresettebbek, itt mutatkozott a legnagyobb létszámemelkedés. A népszerűségi sorrend a következő: gazdálkodási és menedzsment, óvodapedagógus, programtervező informatikus, mezőgazdasági mérnöki, valamint repülőmérnöki szak. Az osztatlan tanári szakok közül a történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára, az angol nyelv és kultúra tanára, a testnevelő tanár, valamint a rajz- és vizuáliskultúra-tanár volt a legkeresettebb. De sokan érdeklődtek a tanító, és csecsemő- és kisgyermeknevelő szakjaink iránt is. 
Ebben az évben újra indítjuk az angol nyelvű szakjainkat. Két nyelvi előkészítőt (magyar, mint idegen nyelv, és angol nyelvi előkészítő) indítunk külföldiek számára. Bízunk benne, hogy a pandémia nem akadályozza meg a külföldi hallgatók Nyíregyházi Egyetemre való érkezését.  
Újdonság, hogy Gyógy- és fűszernövény felsőoktatási szakképzést indítunk államilag finanszírozott formában, melyet pótfelvételi eljárásban fogunk hirdetni. Új szakirányú továbbképzési szakjaink Repülési specialista, Repülési szakmérnök szakirányú továbbképzési szakok. Az idén indul először a Mérnökinformatikus alapszakunk. 
További újdonság, hogy ettől az évtől kezdve felhasználva a digitális oktatás előnyeit és tapasztalatai a szakirányú továbbképzéseinket hibrid formában kívánjuk indítani, ami azt jelenti, hogy az előadások online, a szemináriumok pedig személyes jelenléti formában fognak történni.  
A jövőben a Nyíregyházi Egyetem még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a hallgatók idegen nyelvoktatásra, ezzel segítjük őket a nyelvvizsga megszervezésben. A 2021-22-es tanévtől kezdődően önálló idősávja lesz a szabadon választható idegen nyelvű óráknak (így nem ütköznek más órákkal), és a hallgatók  6-7, akár 10 féléven át tanulhatják az idegen nyelvet, amivel biztosíthatják azt a tudást, ami sikeressé teszi a nyelvvizsga megszerzését. Ettől az évtől kezdve nagyobb lehetőség lesz Erasmus programban külföldre utazni, ahol a megszerzett tudást mélyíthetik a hallgatóink.   
A pótfelvételi eljárásban 2021. július 29-e és augusztus 8-a között lehet a jelentkezést benyújtani, a ponthatárok közzétételére augusztus 27-én kerül. Érdemes alaposan tájékozódni a www.felvi.hu honlapon, ugyanis több szakon államilag finanszírozott képzési formára is lehet jelentkezni. 
A Nyíregyházi Egyetem várja a jelentkezését azoknak is, akik már rendelkeznek diplomával. Szakirányú továbbképzési szakjaink közül többek között műszaki, gazdasági és pedagógiai tudásukat, képzettségüket bővíthetik a jelentkezők. Már fogadja az intézmény a jelentkezéseket, az indítandó szakokról az intézmény honlapján, a www.nye.hu oldalon lehet tájékozódni. A jelentkezési határidő: 2021. augusztus 30.
 

 


 

2016, Nyiregyhaza