slideshow 1

Nyíregyháza is bekapcsolódik a Területi Innovációs Platformok országos hálózatába

Ünnepélyes keretek között írták alá 2021. május 4-én a Nyíregyházi Egyetemen a Területi Innovációs Platform (TIP) alapító dokumentumát, így újabb vidéki régió kapcsolódik be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai kezdeményezésébe. A TIP hálózata az egyetemek tudásbázisára alapozva nyit utat az innovációnak, új szemlélettel ösztönözve az információáramlást és a tudástranszfert, folyamatos együttműködési és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítva az adott térség innovatív szereplőinek. Az elmúlt két évben országszerte nyolc TIP alakult, amelyekhez eddig több mint 280 tag csatlakozott. 

A Nyíregyházi Egyetem tudáscentruma köré szerveződő új TIP a térség innovációs szereplőinek egyszerre biztosít lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma megerősítésére, együttműködések kialakítására és új szakmai alapok létrehozására. A belépő tagok időben értesülnek az aktuális hazai és nemzetközi innovációs pályázatokról, hatékonyabb forrásfelhasználásra lesznek képesek, a tevékenységük során pedig közvetlenül hozzáférnek az egyetem kutatás-fejlesztési kapacitásaihoz, így az innovációs folyamatok aktív résztvevőivé válnak.  

A nyíregyházi TIP alapító rendezvényén Sebők Katalin, az NKFI Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese kiemelte: „A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások, szakmai szervezetek és a szakpolitikai döntéshozók kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek.” Hozzátette azt is: a nyíregyházi térség innovációs képessége is az intelligens szakosodási stratégia mentén, a helyi szereplők erősségeire koncentrálva fokozható.  

„A Nyíregyházi Egyetem célja, hogy a térség magas presztízsű, a tudományt és a társadalmat egyaránt szolgáló, magas színvonalú kutató-fejlesztő központja legyen” – emelte ki Vassné prof. dr. habil. Figula Erika, az intézmény rektora. – „Fontos szakmai eredménynek tekinthetjük, hogy intézményünkben is megalakult a Területi Innovációs Platform, ennek köszönhetően közvetlen hozzáférés nyílik az egyetem kutatási infrastruktúrájához és innovációs szolgáltatásaihoz. Mindez lehetőség az egyetemi eredmények piaci hasznosítására, hazai és nemzetközi partnerségek kiépítésére a kutatás, a fejlesztés és az innováció területén.” 

A Területi Innovációs Platformok 2019 novemberében elindított kezdeményezése a régiók legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben. A TIP alapító nyilatkozatát eddig 8 vidéki és 11 budapesti egyetem írta alá, valamint 5 országos szakmai szervezet, valamint rajtuk kívül az innovációs ökoszisztéma számos helyi szereplője is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az NKFIH az idei évben újabb helyszíneken folytatja a rendezvénysorozatot, hogy teljessé tegye az országos lefedettséget, minél több intézményt és szervezetet vonva be a térségi innovációs folyamatokba.  

A bekapcsolódás mindenki előtt nyitott, az alapító nyilatkozat és a csatlakozási nyilatkozat, valamint a TIP eddigi eredményei, eseményei az NKFIH honlapján elérhetők. https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/innovacios-okoszisztema/teruleti-innovacios  

 

 


 

2016, Nyiregyhaza