slideshow 1

Szerelmes vírusok

Vírusáradatra számíthatnak az internetezõk Valentin-nap alkalmából. Megfigyelhetõ a tendencia, hogy a társadalmilag jelentõs ünnepek kapcsán megugrik a vírusok száma, elsõsorban az e-mailekeben érkezõ kártevõk garázdálkodnak. A szakemberek felhívják a netezõk figyelmét arra, hogy ne nyissanak meg mindenféle olyan csatolt állománnyal kapott levelet, ahol a szeretlek, vagy ehhez hasonló kifejezések állnak.

Valentin napján a virágok, csokoládék és egyéb ajándéktárgyakon kívül egyre inkább mindennapossá válik az is, hogy valaki egy kedves e-maillel, netán egy elektronikus képeslappal kedveskedik szeretteinek. Fontos azonban az, hogy ha ismeretlen címrõl érkezik egy „I Love You” témájú levél, az nem feltétlenül egy titkos hódoló üzenete. Egyre gyakoribb ugyanis a vírusok terjesztése ilyen úton.

Ma már nem csak a károkat okozó programok jelentenek veszélyt, jellemzõek a pénzszerzésre irányuló vírusok is, ahol általában a sértettek valamilyen adatát csalják ki, jellemzõen a hitelkártya számát. Az internetes kereskedelmi szféra is nagy hangsúlyt fektetett a Bálint-napi hóbortokra, sok olyan on-line áruházat találni, ahol valamilyen, a szerelmesek napjával kapcsolatos terméket kínálnak eladásra.

A szakemberek szerint nem kell mindenféle üzenettõl rettegni, és azonnal a törlés gombot nyomkodni, hogy ha Valentin-napi üdvözlet érkezik, de a virágok és ajándékok átadása mellett szerezzünk be egy vírusirtó programot is, majd a gyertyafényes vacsora alatt futassuk le azt a számítógépünkön.

(ej)

 


 

2016, Nyiregyhaza