slideshow 1

Prof. dr. Stumpf István kormánybiztos látogatott az egyetemre

A Nyíregyházi Egyetemen járt Prof. dr. Stumpf István, modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, aki látogatása során találkozott a Dr. Kovács Ferenccel, Nyíregyháza Megyei Jogú város polgármesterével, a létrejövő Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökével, Prof. dr. Mészáros Józseffel, valamint az intézmény rektorával Vassné prof. dr. habil. Figula Erikával és Halkóné dr. Rudolf Éva kancellárral. Ezt követően részt vett az egyetem vezetőségi értekezletén, majd megtekintette a felsőoktatási intézmény létesítményeit.

Prof. dr. Stumpf István a találkozót követően elmondta "a modellváltással meg lehet szabadítani az egyetemet a rá nehezedő PPP-programok pénzügyi terhétől, szabadabban tud majd gazdálkodni, hozzájuthat olyan pénzekhez, amik a modellváltást támogatják, és közvetlen kapcsolatot építhet ki az üzleti szférával". A kormánymegbízott hozzátette "A magyar felsőoktatási rendszer túlságosan széttagolt. Ebben a széttagoltságban van hátrány, de előny is, hiszen vidéken ott tudja tartani az értelmiséget, oda tudja vonzani a jó tudással a hallgatókat is és meg tudja mutatni ennek a térségnek, Nyíregyházának, Szabolcsnak azt a sajátos arculatát, amit egy intellektuális központnak be kell tudni mutatnia. Ehhez ad esélyt a modellváltás" - foglalta össze a Nyíregyházi Televízió kérdésére.

Prof. dr. Mészáros József, a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány felkért kuratóriumi elnöke tájékoztatásában kiemelte, hogy a Nyíregyházi Egyetemmel kapcsolatosan a kuratórium célja, hogy önálló univerzitasként maradjon meg, hiszen a régiónak szüksége van egy önálló, erős intézményre. Hosszú távon pedig cél, hogy Észak-Partium és Kárpátaljára szellemi, tudományos támogatója, oktatási központja legyen az egyetem.

"A kormányzat és a fenntartó kuratórium célja ugyanaz, mint a Nyíregyházi Egyetemé. Szeretnénk megerősíteni az intézmény autonómiáját, ezzel egyidejűleg bővíteni és színesíteni képzési palettáját, piacképes szakokat kívánunk indítani a térség gazdaságának fejlődése érdekében, szorosabb kapcsolatot kívánunk ápolni a régió társadalmi és gazdasági szereplőivel, valamint erősítjük az elindult nemzetköziesítési folyamatot, valamint az intézményben folyó tudományos, kutatási, innovációs tevékenységet" - foglalta össze a találkozón elhangzottakat Vassné prof. dr. habil. Figula Erika, az egyetem rektora.

     

Forrás: www.nye.hu / www.nyiregyhaza.hu / www.szon.hu

 


 

2016, Nyiregyhaza