slideshow 1

Pont és család - remek elõadás fiataloknak

Január 15-én és 16-án 19 órától a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Krúdy Kamaratermében vendégszerepel a budapesti Pont Mûhely társulat Család címû produkciójával. Az elsõ elõadás után kötetlen beszélgetésre várják a színészek a közönséget.

„Hogyan verjük meg gyermekünket látszólag minden ok nélkül? Miképp bírjuk rá feleségünket, hogy feküdjék le az elsõ jöttmenttel a szemünk láttára? Mivel alázzuk meg lányunkat mûtétje elõtt? Kihez forduljunk tanácsért, ha gyermekünknek ki akarjuk tenni a szûrét? Hogyan gyõzzük meg lányunkat annak a szükségességérõl, hogy teljesítse férjünk kívánságát? Ezekre az égetõ kérdésekre kaphatnak választ a kezdõ boldogtalanság-kutatók a Pont Mûhely színházi produkciójában. Változás mérgezõ szülõk, emberi játszmák és radikális pesszimizmus nélkül.”

Az elõadásról

 A Pont Mûhely Család címû produkciója a demokráciához hasonlóan a családot is egy olyan kulturális képzõdménynek tekinti, amely ugyan elképesztõ rosszul mûködik, de az alternatíváját mégsem találjuk. A darab azokat a családban elõforduló komolyabb problémákat rendszerezi pszichológia alapossággal, melyekbõl a köztudat inkább tabutémát gyárt a társadalmi vagy a privát viták lefolytatása helyett. A családon belüli erõszak (pl.: megalázó bánásmód, gyermekverés, incesztus) értékítélet-mentes bemutatása a cél. Nem szociofelvételek a családról, inkább tükör, ami a maga abszurd képeivel önmagáért beszél. Teszi mindezt olyan formában, ami nem igazán tárgyalható a kõszínház és alternatív színház fogalmi kategóriáival.

A Család címû elõadás múltunk legfontosabb tájára, a gyermekkorba vezetett vissza, saját és szüleink gyermekkorába azzal a céllal, hogy rádöbbentsen, nem véletlenül beteg szinte mindenki a nyugati civilizációban. Kérlelhetetlen pesszimizmussal döbbenünk rá emberi életünk igazabb pillanataiban, hogy nem kaptuk meg szüleinktõl azon érzéseket és érzelmeket, amelyek belõlünk érzõ emberi lényeket tudtak volna varázsolni. Ezeket ugyan nem kaptuk meg, viszont átlátszóságuk miatt sosem gyógyuló sebeket bizony temérdekszámra. Házastársunk és gyermekünk verbális, fizikai és szexuális bántalmazásakor egy nanoszekundum erejéig mindig felvillan agykérgünkben egy neuron, az emlékezés neuronja, és jelzi, hogy bizony-bizony az adott probléma ilyen megoldását feledhetetlen szüleinktõl örököltük. Vagy azok hiányától, egyre megy.

(bizso)

 

 

 


 

2016, Nyiregyhaza