slideshow 1

Pénzjutalmat kapott az ifjú matematikus

A Nyíregyházi Fõiskola téli diplomaosztó szenátusi ülésén elõször adták át a „Dr. Filep László a tehetséges matematikus hallgatókért” alapítvány díját. Az elismerést a fõiskolai évei alatt kiemelkedõen teljesítõ Kiss Gabriella, a ma már matematika-fizika szakos tanárnak ítélték oda.

A két éve elhunyt Filep László, a Nyíregyházi Fõiskola Matematika és Informatika Intézetének meghatározó szellemiségû tanára volt. Munkásságához számos könyv és tudományos cikk írása tartozik. A Dr. Filep László a Tehetséges Matematikus Hallgatókért Alapítvány emléket kíván állítani tanár úrnak azzal, hogy kiemelkedõ képességû hallgatókat támogat. Elsõként Kiss Gabriella matematika-fizika szakon 2006-ban végzett hallgatónak ítélték oda.

Nagyon izgult

- Bevallom jobban izgultam a díjátadás elõtt, mint bármelyik vizsgámon. Nagyon meglepõdtem az elismerésen, mert egyáltalán nem számítottam rá. Versenyeken nem vettem részt, csupán kiemelkedõen tanultam és a számonkéréseken mindig igyekeztem a legjobb formámat hozni. Örülök a díjnak és annak, hogy elismerték kitartó munkámat – árulta el mosolygósan lapunknak Kiss Gabriella, aki még nem döntötte el, hogy mire fordítja a díjjal járó 50 ezer forint készpénzt.

Gabriella kedvelte - ahogy õ nevezte - Filep Tanár urat, óráinak köszönheti, hogy számára ma is fontos a matematika. Tanárként és egyetemi hallgatóként is sokat foglakozik a számok tudományával.

Megtudtuk, hogy az alapítvány kuratóriuma a továbbiakban minden évben odaítéli majd a díjat egy arra érdemes hallgatónak, ezzel is emlékezve a kiváló matematikusra.

- Bíró Zsolt -

 


 

2016, Nyiregyhaza