slideshow 1

Sikeres OTDK-t rendezett a Nyíregyházi Egyetem

2021. tavaszán zajlik a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amelyet az Országos Tudományos Diákköri Tanács 11 kiválasztott intézménnyel közösen bonyolít le. A COVID-helyzetre tekintettel az idén 70 éves tudományos diákköri mozgalom történetében először online formában került megrendezésre a több mint 5000 hallgató részvételével zajló, nagyszabású rendezvénysorozatot. Nyíregyházi Egyetem adott otthont az OTDK 2 szekciójának is: a Pedagógia, Pszichológiai, Andragógiai, Könyvtártudományi Szekciónak és a Tanulás- és Tanításmódszertani Tudástechnológiai Szekciónak, idén online formában. Mind az OTDK vezetése, mind a helyi szervezőbizottságok és résztvevők eredményesnek ítélik meg a lebonyolítást.

 

A Nyíregyházán április 20-22-e között megrendezett Pedagógia, Pszichológiai, Andragógiai, Könyvtártudományi Szekcióban 22 tagozatban, összesen 236 pályamunka érkezett, 275 témavezető segítette a versenyzők munkáját. A versenyen 221 dolgozat bemutatására kerül sor a 22 tagozatban, ahol jelenléti és online formában több mint hatvan zsűritag értékeli a munkákat. A Tanulás- és Tanításmódszertani Tudástechnológiai Szekcióban 155 dolgozatot adtak be a hallgatók, amelyek közül a versenyen 151-et mutattak be a szekció 21 tagozatában. 21 magyarországi és 5 határon túli intézményből érkeztek dolgozatok.

 

A megnyitón, az egyetem 253-as előadótermében a program elnöksége, zsűrije online pedig az érdeklődök követhették nyomon a köszöntőket, előadásokat. Először Vassné prof. dr. habil. Figula Erika Nyíregyházi Egyetem rektora, a konferencia ügyvezető elnöke mondott köszöntőt, majd online Prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem professzor emeritusa mondta el ünnepi gondolatait. Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere üdvözölte a városba látogató közönséget beszédében, ezt követte Prof. Dr. Gáspár Mihály, a Pedagógia, Pszichológiai, Andragógia és Könyvtártudományi szekció szakmai bizottság elnökének, Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ professzor emeritusának ünnepi gondolatai. Köszöntőt mondott még Dr. habil. Kaposi József, a Tanítás- és Tanulásmódszertani–Tudástechnológiai szekció szakmai bizottságának elnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központ egyetemi docense, valamint Dr. habil. Weiszburg Tamás, az OTDT alelnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajz és Földtudományi Intézet Ásványtani tanszékének egyetemi docense. A megnyitó ünnepség plenáris előadását Prof. dr. Pléh Csaba, a Central European University professzora tartotta, Mit tanít a járvány az emberi kapcsolati rugalmasságról? - címmel.

 

A Roska Tamás Tudományos Előadás keretében pedig egy olyan doktorjelölt /fiatal doktor színesítették az előadók palettáját, aki a kutatói életpályán a graduális képzést követő időszak tudományos eredményeinek bemutatásával népszerűsítik a kutatói életpályát. A TTT és a PPAK Szekciók Roska Tamás Tudományos Előadás díjazottjait, idén Asztalos Anikó és Dr. Hegedűs Roland illetve kaptak oklevelet és ezüst emlékplakettet.

 

A verseny során a PPAK szekcióban több, mint 100, a TTT szekcióban több, mint 70 első, második és különdíj került kiosztásra. A zárókonferencián a PPAK szekcióban Prof. Dr. habil Pusztai Gabriella, a TTT szekcióben Prof. Dr. Szécsi Gábor, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnökei mondtak záróbeszédet, valamint a PPAK szekció és a TTT szekció szakmai biztosságának elnökei Prof. Dr. Gáspár Mihály és Dr. habil Kaposi József. 

 

A záróünnepségen az OTDK legrangosabb díjait is kihirdették. 

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) idén is két díjat ajánlott fel. A díj célja, hogy az adott tudományterületen kiemelkedő fiatal munkáját elismerje, motiváltságát tovább erősítse, ezáltal támogassa a hazai felsőoktatásban és tudományos pályán tevékeny szakemberek utánpótlását. A DOSZ első felajánlása egy emlékplakett és  ingyenes részvételi lehetőség  a 25. Tavaszi Szél Konferencián. A díjat a TTT szekcióban Kiss Bernadett (Szegedi Tudományegyetem, Juhász Gyula Tanárképző Kar), a PPAK szekcióban, Szendi Attila (Eötvös Loránd Tudományegyetem) kapta. A DOSZ második felajánlása a DOSZ Pszichológiai és Neveléstudományi Osztály díja, ami egy ajándékcsomag, valamint ingyenes részvételi lehetőség  a VII. Ijfú Pszichológiai és Neveléstudományi Konferencián. A díjat TTT szekcióban Pátkai Anna, (Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító és Óvóképző Kar), a PPAK szekcióban Pálffy Zsófia (Eötvös Loránd Tudományegyetem) kapta.

A 2005. évi XXVII. OTDK óta a Pro Scientia a verseny 16 szekciójában egy-egy különdíjat ajánl fel, amelyet minden szekcióban annak a versenyzőnek adományoznak, aki az adott tudományterületen az OTDK-n a legkiválóbb, legértékesebb illetve legreménytelibb eredményt éri el. Ez különdíj tehát speciális, hiszen  - ellentétben az egyes tagozatokban a helyezéseken felül kiosztható különdíjakkal - mindenütt az egész szekció legkiemelkedőbb teljesítményének jutalma. 2019-ben a társaság megalapította a Reménység kitűző különdíjat. A korábbi tárgyjutalommal ellentétben a különdíj 2019-től, a XXXIV. OTDK-tól kezdve minden tagozatban egy valódi smaragddal ékesített 925 ezrelékes finomságú ezüst kitűző, amely a reménység szimbóluma. A PPAK szekcióban a Pro Scientia Aranyérmesek különdíja a Reménység kitűző díjat Mátyás Eszter (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), a TTT szekcióban Mendrey Zsófia (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar) kapta.

2021. április 22-én a Föld napja tiszteletére a Nyíregyházi Egyetem ÖkoEgyetem csoportja mindkét szekció résztvevőit a „zöldüljünk egészségesen” jelszóval kérte fel, hogy mutassák meg együtt, mennyit sportolnak! A SPORT challenge program során az OTDK versenyzői, oktatói, szervezői futottak, kerékpároztak és gyalogoltak. A változatos áprilisi időjárás ellenére együtt összesen 111 km-t teljesítettek. A Challenge-ben egy fát is elültetettek a Nyíregyházi Egyetem campusán, amely zöldebbé, élhetőbbé teszi környezetünket.

A konferencia zárómozzanata a rendezői staféta átadása volt. A stafétát a TTT szekcióban Dr. habil. Minya Károly, főiskolai tanár, a Nyíregyházi Egyetem rektorhelyettese, 35. OTDK, Tanulás- és Tanításmódszertani- Tudástechnológiai Szekció ügyvezető elnöke adta át Prof. Dr. habil. Szécsi Gábor, Pécsi Tudományegyetem dékánjának, aki a 36. OTDK, Tanulás-és Tanításmódszertani- Tudástechnológiai Szekció következő rendező intézményét képviselete.

A PPAK szekcióban a stafétát Vassné prof. dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora, a 35. OTDK Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai, Könyvtártudományi Szekció ügyvezető elnöke adta át a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi kara képviseletében dr. habil. Láng András dékánhelyettesnek, és prof. dr. Péley Bernadette intézetvezető asszonynak, a 36. OTDK Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi szekció rendező intézményének képviselőinek.

 


 

2016, Nyiregyhaza