slideshow 1

Sikeres volt az OTDK Plusz - A legjobbak versenye a Nyíregyházi Egyetemen

2021. tavaszán vette kezdetét a 35. OTDK, amely történetében először online formában került megrendezésre, több, mint 5000 hallgató részvételével. A hazai felsőoktatás legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, idén 70 éves. A Nyíregyházi Egyetem adott otthont az OTDK 2 szekciójának is: a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai, Könyvtártudományi Szekciónak és a Tanulás- és Tanításmódszertani Tudástechnológiai Szekciónak április 20. és 22. között.

A Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai, Könyvtártudományi Szekcióban, 22 tagozatban, összesen 236 pályamunka érkezett, a Tanulás- és Tanításmódszertani Tudástechnológiai Szekcióban, 21 tagozatában 155 dolgozatot adtak be a magyarországi és 5 határon túli intézményből. A verseny során a PPAK szekcióban több, mint 100, a TTT szekcióban több, mint 70 első, második és különdíj került kiosztásra.

Az OTDK történetében először most került megrendezésre az a kísérő rendezvény, amelyen a tagozatok első helyezést elért dolgozatainak előadói ismét versenyezhettek, de most a vírushelyzet által megengedett jelenléti formában. Az esemény augusztus 23-25 között zajlott a Nyíregyházi Egyetemen, amely az OTDK Plusz nevet kapta. A versenyzőket a felkészülésben, tréning formájában a Nők a Tudományban Egyesület segítette. A versenyben résztvevők közül 1-1- előadó lehetett győztes mindkét szekcióban, akik 100-100eFt díjazásban részesültek. A verseny győztesét a versenyzők szavazólapokkal saját maguk dönthették el. Az eseményt Prof. Szendrő Péter az OTDT elnöke és Dr. Weiszburg Tamás az OTDT alelnöke nyitotta meg, majd Dr. Minya Károly a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese, a Tanulás- és Tanításmódszertani Tudástechnológiai Szekció ügyvezető elnöke mondott köszöntőt.

A verseny plenáris előadásait elismert szakemberek tartották. Nagy Balázs, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár (ITM) a Tehetséggondozás és innováció címmel osztotta meg gondolatait a jelen lévőkkel. Kopasz Anikó, H-Didakt Kft. ügyvezetője A LEGO Education elképzelései és jelenléte az oktatás és kutatás területén címmel; Molnárné Dr. habil. Kovács Judit, egyetemi docens (DE) Valamit valamiért, vagy semmiért egészen - A felelősségvállaló bocsánatkérés működése távoli és közeli kapcsolatokban címmel tartott előadást.

Az OTDK Plusz című tudományos rendezvényen elhangzott előadások előadóit a két szekcióban külön díjazták. A Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai, Könyvtártudományi Szekcióban első helyezést ért el Filep Lőrinc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója, témavezetője: Gergely Anna. A Tanulás- és Tanításmódszertani Tudástechnológiai Szekcióban pedig a legjobbnak ítélt előadást Sipos Bence tartotta, aki a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, témavezetői: Berezvei Szabolcs (adjunktus), Szilágyi Brigitta (egyetemi docens).

Ebben az évben hagyományteremtő módon a két szekció egy helyszínen, egy időpontban tartotta a versenyét, e közös lebonyolítási formát folytatják a szervezők, így a minden páratlan évben megrendezendő verseny következő rendező intézménye 2023-ban a Pécsi Tudományegyetem lesz.

Az eseményen készült fotók a Nyíregyházi Egyetem honlapjának képtárában megtekinthetőek.

 


 

2016, Nyiregyhaza