slideshow 1

Sikeres az Ökosuli Program

Sikeres a NYÍRVV Ökosuli Programja, amelynek szakmai hátterét a Nyíregyházi Egyetem, résztvevőit pedig a nyíregyházi általános iskolák biztosítják. A környezettudatos gondolkodás, a környezeti és fenntarthatóságra nevelés egyre fontosabbá válik napjainkban, az oktatást már fiatal korban kezdik Nyíregyházán. A programban már több mint 200 tanulót sikerült bevonni, hangzott el az egyetemen tartott szakmai konferencián.

A Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének diákjai már évek óta részt vesznek a városszépítő munkákban, rendszeresen virágot ültetnek például a Szent Miklós és az Országzászló téren. A gyerekek az Ökosuli programon keresztül csatlakoznak a NYÍRVV szakembereihez. A fenntarthatóság és a környezetvédelemhez kapcsolódó ismeretek átadása fontos a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye számára, ezért is alapító tagjai úgymond a kezdeményezésnek, illetve az Örökös ökoiskola címet is viselik.
A NYÍRVV sokat tesz az épített és a természetes környezetünk megóvásáért és szebbé tételéért, minden kezdeményezést támogatnak, amelyek ezeket a célokat szolgálják. A város köztisztaságáért is a társaság felel. A Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézetének oktatói és szakértői csatlakoztak a programhoz, a szakmai hátteret biztosítják. A környezettudatos gondolkodás, a környezeti és fenntarthatóságra nevelés egyre fontosabbá válik napjainkban, ezeket pedig már fiatal korban kell elkezdeni.

„Mindenféleképpen az életkori sajátosságoknak megfelelően tanítjuk őket, mindenféle olyan digitális tartalmat is bemutatunk, ami elősegíti ezt a folyamatot, de nagyon szeretjük őket a természetbe is kivinni, hogy a természetet is megérezzék, lássák azt, hogy milyen a szépsége és hogyan kell rá vigyázni. Nagyon sok ilyen programot szervezünk és ebben a hallgatóink is aktívan részt vesznek és segítséget nyújtanak. Nemcsak a terepi, hanem a labormunkákban is, azzal, hogy egy élőlény szervezetét megismertessék vagy hogy a környezeti hatások hogyan hatnak az élőlényekre és ebben a folyamatban az embernek milyen szerepe van és mit tud tenni annak érdekében, hogy az egész környezetben, beleértve az élőlényeket és az élettani környezeti tényezőket is, egészségesek és tiszta maradjon, ebben nagyon nagy szerepe van az egyetemnek” – nyilatkozta Dobróné dr. Tóth Márta főiskolai docens, a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézetének vezetője a Nyíregyházi Televíziónak adott interjúban.

A Petőfi iskola alsó tagozatos diákjai minden évben aktívan részt vesznek a programban, de rajtuk kívül további Örökös ökoiskolák 200 diákját sikerült már az egyetemnek megszólítani. A Kincsek a természetben Ökoiskolai konferencián több intézmény is érdeklődött a program iránt, pedagógusok és intézményvezetők érkeztek a Nyíregyházi Egyetemre a Vikár Sándor Zeneiskolából, a Göllesz Viktor szakiskolából, a Bem József Általános Iskola Hermann Ottó Tagintézményéből, a Móricz Zsigmond iskolából és tagintézményéből is, valamint a Móra Ferenc és az Eötvös József általános iskolából is.

     

Forrás: www.nyiregyhaza.hu és www.nye.hu / Fotók: Nyíregyházi Egyetem

 


 

2016, Nyiregyhaza