slideshow 1

Oklevélátadó az egyetemen

2021. július 3-án délelőtt és délután rendezte meg a Nyíregyházi Egyetem az Oklevélátadó Ünnepi Szenátusi Üléseit, hagyományosan az intézmény Kodály termében. 2021. júniusában 671 hallgató tett sikeres záróvizsgát, közülük 11:00 órától 270 fő, a délutáni eseményen 210 fő vette át oklevelét. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Szabó Tünde, Sportért felelős államtitkár,  országgyűlési képviselő, majd Vassné prof. dr. Figula Erika rektor ünnepi beszédét hallgathatták meg a jelenlévők. Záródokumentumot vehettek át az ünnepségen az intézmény nemzetközi képzésében tanuló hallgatók, a Stipendium Hungaricum programban 1 fő angolai hallgató tett sikeres záróvizsgát a magyar nyelvű gépészmérnöki alapképzési szakon, valamint 4 külföldi hallgató végezte el a Magyar, mint idegen nyelvi előkészítő programot. Az alsóbb éves hallgatók nevében Székely Alexandra, osztatlan tanár szakos hallgató mondott búcsúzó beszédet, a végzős hallgatók nevében a délelőtti eseményen Bakk Dániel, osztatlan tanár szakos hallgató, a délutáni ünnepségen Pilling Szabina Flóra gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató szólt a jelenlévőkhöz.

Az Egyetem Tiszteletbeli Polgára kitüntetést kapott Nyirati Péter, a Műszaki és Agrártudományi Intézet; Dr. Pásztor Tamás, a Műszaki és Agrártudományi Intézet; Tarcai Ibolya, a Zenei Intézet és Dr. Péter László, ny. főiskolai tanár, Műszaki és Agrártudományi Intézet oktatója. A Nyíregyházi Egyetem Szenátusa PROFESSOR EMERITUS címet adományozott Prof. dr. habil. Kerekes Benedek, egyetemi tanárnak. Rektori elismerő oklevelet kapott, az egyetem Konzisztóriumának elnöke és tagja. Az egyetem Konzisztóriumi elnöki munkájáért Bede Józsefet, a Konzisztóriumában végzett mun​kájáért Czomba Csabát díjazták. Mező András-díjat vehetett át Virga Anikó, magyar-történelemtanár és állampolgári ismeretek tanár szakos hallgató, Margócsy József-díjat kapott Balogh Barbara, magyar-történelemtanár és állampolgári ismeretek tanár szakos hallgató. A Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Önkormányzati Testület által Pro Discipulis Acadaemiae kitüntetést kapott a Nyíregyházi Egyetem Hallgatóiért végzett több éves, kivételes és áldozatos munkájának elismeréseként Vass Renátó osztatlan tanári szakos hallgató, illetve a délutáni ünnepségen Benkó Tamás József testnevelő-edző szakos hallgató.

– Minden végzős diáknak szívből gratulálok, hiszen most egy nagyon fontos útszakasz végére értek – kezdte köszöntőjét dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár - Büszkék lehetnek magukra, mint ahogy a szüleik is mindannyiukra. Amikor elsőéves egyetemi polgárként beléptek a campusra, még nem sejthették, hogy egy olyan kihívással kell majd szembenézniük, amire senki sem készülhetett fel. A pandémia megváltoztatta az egyetemi oktatást is. Egy olyan helyzetbe kerültek a hallgatók és az oktatók, amire korábban nem volt példa, de a diákok és a tanárok rugalmasságának és gyors reagálásának köszönhetően nem ment kárba az a rengeteg idő és energia, amit a tanulásba addig befektettek.  – Az biztos, hogy egy jó szeminárium, egy remek előadás örömét, a vizsga izgalmát semmi sem pótolhatja, de sikerült megtalálni annak a lehetőségét, hogy a digitális oktatásnak köszönhetően oktatóik átadják azt a tudásanyagot, amellyel felvértezve nyugodtan léphetnek ki az egyetem kapuján. Higgyék el, megérte a sok áldozatvállalás, a rengeteg tanulással töltött óra. Rendkívül értékes szakasza volt életüknek az a néhány év, amelyet a Nyíregyházi Egyetemen eltölthettek. Sportolóként és végzett jogászként tudom, édes teher ez, amelyet innen magukkal visznek. A diplomával együtt a felelősséget is megkapják saját maguk sorsának alakításáért. A tehetség, a tudás, a kitartás, az alázat és a szorgalom sok nehézségen átsegít, és hozzájárulhat ahhoz, hogy valamennyien elérjék céljaikat, sikeres emberek legyenek. Azt javaslom, ha elértek oda, ahová eredetileg vágytak, merjenek további célokat is kitűzni. A 21. század egészen más kihívásokat tartogat, mint amelyekkel az előző generációknak meg kellett küzdeniük. Folyamatosan képezniük kell magukat, hogy birtokában legyenek annak a versenyképes tudásnak, amellyel igazán sikeresekké válhatnak. Ehhez kívánok sok kitartást! – zárta gondolatait az dr. Szabó Tünde államtitkár, országgyűlési képviselő.

– Ünnepnap ez a végzősöknek, hiszen a most kézhez kapott oklevéllel életük egy jelentős állomásához érkeztek – mondta ünnepi beszédében Vassné prof. dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora - A diploma lehetőséget ad valamennyiük számára, hogy visszatekintsenek az itt eltöltött évekre. Önök már nem ugyanazok az emberek, akik három-négy évvel ezelőtt beléptek az intézmény kapuján. Az együtt megélt előadások, viták, csoportos beszélgetések, közös rendezvények folyamatosan hatással voltak mindannyiukra, szinte észrevétlenül formálták és alakították személyiségüket. Ezek révén váltak mindannyian értelmiségiekké. A diploma bizonyos értelemben csak egy papír. Egy nagyon fontos dokumentum, ám igazán a mögötte álló tudás az, ami fontos, ez teszi mindannyiukat alkalmassá ahhoz, hogy boldogulni tudjanak. A jövő záloga az, miként viszonyulunk saját magunkhoz és embertársainkhoz. Mindenki a saját maga tanára és mestere. A csoda mindannyiukban benne van, ne hagyják azt elveszni az álmaikkal együtt. A legtöbb ember életében elér egy olyan ponthoz, amikor úgy érzi, megrekedt. Ilyenkor ne álljanak meg, ne féljenek a változástól, tervezzék újra az életüket. Sikerülni fog" - fogalmazta meg a rektor.

             
Az eseményen készült fotók a Nyíregyházi Egyetem honlapjának képtárában (http://www.nyf.hu/cpg/), illetve az intézmény hivatalos facebook oldalán (https://www.facebook.com/nyiregyhaziegyetem) is megtekinthetők.

Forrás: www.nye.hu / www.szon.hu

További hír és fotók: https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mindenki-a-sajat-tanara-es-mestere...

 

 


 

2016, Nyiregyhaza