slideshow 1

Sikeres angol nyelvi képzéseket valósítottak meg - Projektzáró Konferencia

NyEW Way – Lehetőségek és megvalósulás címmel tartottak projektzáró konferenciát a Nyíregyházi Egyetemen 2021. április 27-én, abból az alkalomból, hogy véget ért az EFOP-3.2.14-17-2017-000017 azonosító számú „NyEW Way- Az angol nyelvoktatás megújítása a Nyíregyházi Egyetemmel” című projekt. 

 

A konferencián Dr. Nagy Zsolt, a projekt menedzsere köszöntötte az érdeklődőket, majd Dr. Ajtay-Horváth Magda, a projekt szakmai vezetője összefoglalta azokat az eredményeket, amelyeket a közel három és fél éves futamidő alatt a 330 milliós projektben megvalósítottak, száznál is több kolléga részvételével. Előadásában kiemelte, hogy a projekt lehetővé tett 3840 iskolán kívüli angol nyelvi foglalkozás megtartását angol szakos egyetemi hallgatók bevonásával, nagyméretű könyvtárfejlesztést, jelentős eszköz és szoftverbeszerzést, módszertani továbbképzéseket, team-coach képzést, konferenciákat, hat kötetnyi gyakorlókönyv kiadását, egy nyári tábor és egy tanulmányi kirándulás megszervezését Londonba a projektben részt vevő középiskolai tanárok és diákok számára. Bánfi Dávid, a projektben részt vevő nyelvtanár NyEW WAY – A nyelvtanulás új szakasza a Nyíregyházi Görögkatolikus Gimnáziumban című előadásában tanítási tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel és azt hangsúlyozta, hogy szakmailag indokoltak az iskolai munkát kiegészítő pályázati lehetőségek. Különösen hasznosnak bizonyultak számára a pályázat részeként létrehozott gyakorlókönyvek, s nagy motiváló ereje volt a 2019 nyarán Londonba megszervezett tanulmányi kirándulásnak.  Somfalvi Zita, az Angol Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszék oktatója A nyelvvizsgahiány okai a kelet-magyarországi régióban – egy kutatás tanulságai című előadásában a nyelvvizsgával nem rendelkezők magas számára kereste a magyarázatot. Kutatásai úttörőnek számítanak, hiszen a nyelvtanulásban tapasztalt sikertelenségnek az okait tudományos igénnyel, ilyen komplex módon még nem kutatták.

     

A projekt, a szakmai eredményei mellett, erősítette a megvalósítók körében a kooperációt, amely a természetben és az emberi kultúrában is, az egészséges verseny mellett, a fejlődés szükséges feltétele - összegezte a projekt hozzáadott társadalmi értékét a pályázat szakmai vezetője.

 


 

2016, Nyiregyhaza