slideshow 1

Megreformálták a nyelvoktatást

Az iskolán kívül, életszerűbben sajátíthatták el az angol nyelvet azok a középiskolások, akik részt vettek a Nyíregyházi Egyetem nagyszabású projektjében. A NyEW WAY - Az angol nyelvoktatás megújítása a Nyíregyházi Egyetemmel című program keretében az emelt és középszintíí érettségire, valamint a nyelvvizsgára is felkészülhettek az érintett diákok - mondta dr. Ajtay-Horváth Magda projektfelelős.

Londoni kirándulás, több mint 3800 foglalkozás és könyvtárbővítés - csupán néhány sarokpont, amely a Nyíregyházi Egyetem mintegy 3,5 éves. projektjét jellemzi. A NyEW WAY - Az angol nyelvoktatás megújítása a Nyíregyházi Egyetemmel (EFOP -3.2.14-17-00004) programról dr. Ajtay-Horváth Magda, a projekt szakmai felelőse adott tájékoztatást a projekt 2021. április 6-ai szakmai konferenciáján. Elmondta, az egyik legfontosabb cél a középiskolások angol nyelvi tudásának kiegészítése és fejlesztése volt, a foglalkozások révén az emelt és középszintű érettségire s a nyelvvizsgára is felkészülhettek az érintett diákok.

A hallgatókat is bevonták

- Nem formális keretek között oktatták a fiatalokat, hanem iskolán kívül, életszerűbben sajátíthatták el az angol nyelvet. A projekt azonban túlmutat ezen, hiszen elemei között szerepeltek az eszközbeszerzések, a könyvírás és a nyári táborok is. A programban 10iskola vett részt, négy intézmény a megyeszékhelyről, hat pedig megyénkből képviseltette magát - avatott be a részletekbe dr. Ajtay-Horváth Magda, hozzátéve: a bevont iskolákban több mint 3800 foglalkozást tartottak négy félév alatt 2400 tanulónak. A tanárok innovatív módszereket alkalmaztak, melyekre workshopokon készítették fel őket még 2018-ban. Nagyon fontos cél volt a közoktatás és a felsőoktatás kapcsolatának erősítése, ennek érdekében 24 tanárjelöltet is bevontak a munkába. Ők asszisztensi feladatokat láttak el, munkájukat ösztöndíjjal és pedagógiai gyakorlatként ismerte el az egyetem - tette hozzá. A program keretében hat kötetet is kidolgoztak: ezek olyan gyakorlókönyvek, melyek segítségével minden nyelvvizsgatípusra felkészülhetnek a diákok. A könyvsorozat a This Way címet kapta, arra utalva, hogy ez az út a sikerhez vezeti a diákokat. Laptopokat és egyéb IT-eszközöket is beszereztek, a könyvtárat pedig korszerű nyelvkönyvekkel gyarapították.

Élményeket gyűjtöttek

Dr. Tukacs Tamás a diákok londoni kirándulásáról mesélt a résztvevőknek. Elmondta, a 42 fős utazás óriási szervezőmunkát igényelt. - A célunk az volt, hogy a fiatalok gyűjtsenek élményeket, amiket a későbbiekben felhasználhatnak a tanulás során. A nyelvtanulás ugyanis nemcsak a nyelvről, hanem a kultúra és az életmód elsajátításáról is szól. Ellátogattunk az ismert turistalátványosságokhoz, mint a London Eye vagy a Tower, de a felsőoktatással is megismerkedtek a diákok. Játékosan tanulták meg azokat a kommunikációs módokat, melyeknek a mindennapi életben hasznát vehetik. A metrón utazni, múzeumba vagy pubba látogatni azért hasznos, mert nem a tankönyvi formulákkal találkoznak a diákok, hanem hétköznapi szituációkon keresztül tanulhatják a nyelvet - hangsúlyozta dr. Tukacs Tamás.

(forrás: www.nye.hu / Kelet-Magyarország)

 


 

2016, Nyiregyhaza