slideshow 1

Mintaprogram és együttműködés

Az augusztus 3-án az egyetem dísztermében aláírt megállapodás keretében egy olyan mintaprogramot is megvalósítunk, ami magába foglalja az emelt szintű érettségire felkészítést, és a szülőket is szeretnénk a Nyíregyházi Egyetemre invitálni, hogy lássák, milyen szép környezetben tanulhatnak tovább a gyerekeik – mondta el Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora. Az intézmény újabb együttműködési megállapodást kötött, ezúttal a kisvárdai Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiummal, hogy népszerűsítsék a természettudományos tárgyakat, kiemelt figyelmet fordítva az egyetem biológia, kémia, környezettan és az ezekhez kötődő tanárszakjaira.

"Az ökológiával és a laboratóriumi munkával kapcsolatos területekre nagy hangsúlyt fektetünk, ugyanis az emelt szintű érettségi kötelezővé vált, és akik leteszik a vizsgát, általában az orvosi vagy a gyógyszerészeti pályát választják. A laboratóriumi szakok iránt az utóbbi években kisebb az érdeklődés, de nemcsak az egyetemi jelentkezés miatt kell ezeket népszerűsíteni, ugyanis hiányszakmákról beszélünk. Úgy vélem, a pandémia is rávilágított arra, mennyire fontos ez a hivatás, egyre több labor nyitja meg a kapuit, és óriási szükség van a kiváló szakemberekre" – hangsúlyozta az egyetem rektora, akitől azt is megtudtuk, a megállapodás keretében nyári táborokat is szerveznek, továbbá a diákok kutatómunkáját is segítik, hogy eredményesen vehessenek részt Tudományos Diákköri Konferenciákon.

Pappné Molnár Erika, a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója lapunknak elárulta, az intézmény 1992-ben, 21 tanulóval nyitotta meg kapuit, és mára 605 diák koptatja az iskola padjait. "A következő tanévben bevezetjük a digitális tantermi oktatást, a tanulók saját laptoppal, digitális platformokon keresztül látogatják majd az órákat. Nem lesznek tankönyveik, helyette virtuális feladatokat oldanak majd meg, a laptopjukon jegyzetelnek, ami hatékonyabbá teszi az órai munkát. A természettudományos tárgyak iránti érdeklődést már az első osztályban szeretnénk megalapozni, és projektórákat, -heteket is szervezünk a diákoknak, hogy a környezettudatosságot minél inkább magukénak érezzék. Az együttműködésnek köszönhetően javulhatnak az érettségi eredmények, ráadásul a tanulók gyakorlatorientált oktatást kaphatnak, később pedig többen tanulhatnak tovább ezen a területen" – emelte ki az intézményvezető.

 

Forrás: www.nye.hu / Kelet-Magyarország

 


 

2016, Nyiregyhaza