slideshow 1

Megjelent Magyarország első madáratlasza

Közel 1000 terepi felmérő által gyűjtött 30 millió adatrekord alapján 2021 szeptemberben jelent meg Magyarország első madáratlasza, amely a 2019 év végéig hazánkban természetes módon előfordult 420 madárfaj állományáról, elterjedéséről, állományváltozásáról és természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló ismereteket foglalja össze 800 oldal terjedelemben.

A madáratlasz módszertani előkészítését, a több évig zajló terepi felmérések koordinálását, az adatok elemzését és a modellezéseket a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézete és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madármonitoring Központja közötti több évtizede Prof. Dr. Szép Tibor vezetésével zajló sikeres együttműködésében végezték, amelyben a nagyszámú önkéntes felmérő és természetvédelmi szakember mellett intézetünk számos korábbi volt hallgatója is közreműködött.

A 64 szerző közreműködésével elkészült, 1700 térképet és grafikont felvonultató madáratlasz nemcsak hazánkban, hanem régiónkban is elsőként alkalmazott modern térbeli modellezési eljárásokat a gyakori fajok országos elterjedésének, mennyiségének és állományváltozásának részletes bemutatásra. A Magyarország madáratlasza a https://www.mme.hu/madaratlasz oldalon tekinthető meg online.

Szép T., Csörgő T., Halmos G., Lovászi P., Nagy K. & Schmidt A. (szerk.) 2021. Magyarország madáratlasza – Agrárminisztérium, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest.

 

 


 

2016, Nyiregyhaza