slideshow 1

Kupidó nyila – Mit jelent egy fõiskolás életében a szerelmesek napja?

Ma van Valentin-nap. Ismét egy olyan „hozott” ünnep, amely megosztja a fõiskolások véleményét.  A megítélés sok mindentõl függ, és talán egyedülálló értelmezése nem is létezik ennek a napnak. Valaki úgy véli a szerelmeseké, vannak olyanok, akik szerint ilyenkor az összes szerettünkre gondolnunk kell. De sokan inkább figyelmen kívül hagyják létezését, mondván értelmetlen.

Az ókori törzsekbõl kirekesztették azt, aki szerelembe esett, ugyanis átoknak, isteni büntetésnek tartották. Már a korai orvosok is megpróbálták megfejteni, vajon mi okozza azt a folyamatot, amit az emberek „szerelemnek” hívnak. Õk ezt betegségnek tulajdonították. Ha jól belegondolunk, mára egészen pozitív értelmet kapott ez a szó és már hozzárendelt ünnepünk is van. Így lett február 14.-e a szerelem dátuma. A legtöbb fiatal egyetért abban, hogy a Valentin-nap a kereskedõk számára hoz igazi bevételt, sokan ezért nem is kedvelik. Mások mesterséges dolognak tartják. A fõiskolások véleménye is megoszlik, már a lényegi dolgokban is. Íme pár vélemény:

Kell ez az ünnep

- Úgy gondolom, kell ez az ünnep, de nem hiszem azt, hogy ha szeretünk valakit, akkor csak egy nap erejéig kell kimutatnunk az érzéseinket. Az a jó, ha egy kapcsolatban minden nap Valentin-nap van. Számomra ez a dátum nem csak a szerelemé, ilyenkor családon belül is megajándékozzuk egymást valami aprósággal. (Pofók Erika, francia-szociálpedagógia, 3.évf.)

- A barátommal ilyenkor meglepjük egymást egy kis jelképes ajándékkal. Úgy gondolom a Valentin-nap, maradjon a szerelmeseké, hiszen a szeretet ünnepe igazából a Karácsony. Abban viszont, nem értek egyet, hogy nagy értékû ajándékokat adjunk egymásnak, hiszen a lényeg az érzés, amit ki szeretnénk fejezni és nem az, hogy a kereskedõk pénztárcáját minél jobban megtömjük. (Szilágyi Gabriella, francia-szociálpedagógia, 3.évf)

Sokan nem szeretik

Akik nem szeretik ezt a napot, többnyire nem kívántak nyilatkozni ez ügyben, arra hivatkozva, hogy ettõl sokkal fontosabb elintézni valójuk van.

- Kálnai Anita -

 


 

2016, Nyiregyhaza