slideshow 1

 

Dr. Udvari István professzorra emlékeztek

Nyíregyháza MJV Ukrán Nemzetiségi Önkormányzata, Nyíregyháza MJV Ruszin Nemzetiségi Önkormányzata valamint a Nyíregyházi Egyetem vezetősége és oktatói 2020. július 14-én megemlékezést tartottak Dr. Udvari István professzor emléktáblájánál, a Nyíregyházi Egyetemen.

A néhai professzorra emlékezve, 70. születésnapja alkalmából a nemzetiségi önkormányzati vezetők, oktatók mellett koszorút helyezett el emléktábláján Vassné dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora és Halkóné dr. Rudolf Éva, az intézmény központvezetője is. A megemlékezők az ünnepséget követően megtekintették Dr. Udvari István professzor könyveit, tanulmányait, szótárait tartalmazó könyvtárat is.

Dr. Udvari István professzor (1950-2005), a Nyíregyházi Főiskola Ukrán és Ruszin Filológia Tanszékének vezetője nem csak Magyarország egyik legismertebb, legkiválóbb és legproduktívabb ruszinisztikai kutatója volt. A professzor mind a ruszinisztikában, mind a szlavisztika más szakterületén is otthonosan mozgott: így az ukrainisztikában, ruszisztikában, szlovakisztikában, polonisztikában stb. és természetesen az összehasonlító nyelvészetben. 2005 novemberében gyógyíthatatlan betegségben hunyt el ötvenöt éves korában.

     

 


 

2016, Nyiregyhaza