slideshow 1

Kertészeti konferencia volt az egyetemen

A Kelet-Magyarországi Biomassza Egyesület és a Nyíregyházi Egyetem 2019. december 10-én ünnepi tudományos tanácskozást rendezett „A kertészeti termelés helye és szerepe Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a nyíregyházi felsőfokú szakképzés területén elért eredmények tükrében” címmel.

A szakmai tanácskozás résztvevőit Vassné dr. Figula Erika, a házigazda oktatási intézmény rektora és dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének igazgatója, általános rektorhelyettes köszöntötte. Az egyetemen elhangzott előadások a mezőgazdaság széles spektrumát ölelték fel, így szó volt a szelekciós nemesítés jelentőségéről és az almatárolás jelenlegi technológiáiról is, ám az ünnepi tanácskozás „csúcspontja” mégis csak az volt, mikor a szervezők dr. Vétek Jánost és prof. dr. Pethő Ferencet (előbbi személyesen nem tudott jelen lenni a keddi rendezvényen), a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola első és második főigazgatóját, 90. születésnapjuk alkalmából köszöntötték. A régi „emgé” megalapításáról, történetéről dr. Lengyel Antal tartott előadást.

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, hogy munkálkodhass a jövőn – Széchenyi István szavaival köszöntötte a keddi ünnepi tudományos tanácskozás résztvevőit Vassné dr. Figula Erika. A Nyíregyházi Egyetem rektora szerint csakis a tisztelet hangján lehet azokról az emberekről szólni, akik az egyetem jogelőd intézményeiben dolgoztak.

Ezután dr. Lengyel Antal, a Nyíregyházi Főiskola egykori kari főigazgatója hívta időutazásra a Nyíregyházi Egyetemen megrendezett keddi tanácskozás vendégeit. Előadásában elhangzott: Nyíregyházán 1935-ben alakult meg az alapfokú kertmunkás iskola, mely 1945-ben szerveződött középiskolává a Pacsirta utcán, négy évre rá pedig megépült az új oktatási épület a Rákóczi úton. 1955-ben beindult a gépészeti tagozat, majd 1960-ban nevezték ki Vétek János iskolaigazgatónak. 1961-ben indult el a technikumi képzés, s alakult meg a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum. 1962-ben alakultak meg az első tanszékek, 1966-ban adták át az intézményhez tartozó 320 fős kollégiumot. 1970-ben már 67 oktatóval, 11 tanszékkel és 350 hallgatóval működött a felsőfokú technikum.
1976-ban került a főigazgatói székbe dr. Pethő Ferenc, akinek komoly átszervezést kellett levezényelnie. 1979-ben intézeti formában működött tovább az intézmény, ám 1984-ben mégis vissza kellett térni a tanszéki szervezeti rendszerhez – sorolta a mérföldköveket dr. Lengyel Antal, kinek előadásából kiderült az is, hogy a rendszerváltozás után, 1990-ben az intézmény bekerült a Gödöllői Agrártudományi Egyetem „alá”, és a GATE Mezőgazdasági Főiskolai Karaként működött tovább. A területi integrációs törekvések 1998-ban felerősödtek, míg végül 2000-ben megszületett a megállapodás a mezőgazdasági és a tanárképző főiskolák összeolvadásáról, így jött létre a Nyíregyházi Főiskola, mely 2016-ban vált az alkalmazott tudományok egyetemévé, s hívják azóta is Nyíregyházi Egyetemnek.
A történeti visszatekintő után dr. Pethő Ferenc, a Mezőgazdasági Főiskola második főigazgatója emlékezett vissza a hetvenes évek második felére, mikor ő vezette az intézményt. Elmondása szerint akkoriban két fej működött az országban: az egyik volt a megyei fej, mely azt szerette volna, hogy a kertészeti képzés maradjon a megyeszékhelyen, ám az országos fejnek, azaz a kormánynak más volt az elképzelése. – Azt akarták, hogy a kertészeti képzés csak Kecskeméten és Budapesten menjen tovább. Sajnos az országos fej erősebb volt, mint a megyei – emlékezett vissza dr. Pethő Ferenc.

 

 
(Forrás: www.nye.hu / www.szon.hu / Kelet-Magyarország)

 


 

2016, Nyiregyhaza