slideshow 1

Jelentkezési sorrend - mire érdemes figyelni?

A felsõoktatási jelentkezési sorrend összeállításakor több szempontot is érdemes figyelembe venni. A jelentkezési lap leadásának február 15-i határidejéig nem csak a megfelelõ intézményeket és szakokat kell kiválasztani, hanem a közöttük levõ sorrendet is megfelelõen kell kialakítani.

A felvételizõ annyi helyre jelentkezhet, amennyire akar, bekerülni azonban csak egy intézménybe lehet. A szabályok szerint azon az egyetemen vagy fõiskolán kell megkezdeni szeptemberi tanulmányokat, ahol a felvételizõ a rangsorban elsõként teljesítette a felvételi követelményeket - azaz elérte a ponthatárt. Ezért nem mindegy, milyen sorrendben kerülnek fel a képzések a jelentkezési lapra.

Kezd az álomhellyel

Érdemes azzal az intézménnyel kezdeni a felsorolást, ahová a reménybeli gólya a legszívesebben kerülne be. Ez akkor is így van, ha maga a felvételizõ sem biztos az esélyeiben. Az "álomhelyek" után következhet a valóság, vagyis azok a képzések, ahová több mint valószínû, hogy bejut a jelentkezõ. Hiába lenne ugyanis elegendõ a pontszám az leginkább áhított intézménybe, ha a "biztos" hely mögé került a rangsorban. Aki február 15-e után is bizonytalan a sorrendjében, az július 11-éig egy alkalommal még módosíthatja azt.

A rangsorolásnál nemcsak az "álom-valóság" elvet kell szem elõtt tartani, hanem a választott képzések finanszírozási formáját is. Az alapszakok többségét államilag támogatott (Á) és költségtérítéses (K) formában is meghirdetik. Aki elõrébb rangsorolja valamely szak költségtérítéses formáját a támogatottnál, annál elõfordulhat, hogy fizetnie kell; akkor is, ha pontszáma alapján összejött volna az államilag finanszírozott hely is. Itt is van lehetõség stratégiák között választani. Ha a felvételizõ mindenképpen egy konkrét alapszakon szeretne tanulni - és állni tudja a költségeket is -, akkor az akkor az "Á"-val jelölt képzési forma után második helyre ugyanennek a szaknak a "K" verzióját érdemes feltüntetnie. Ha fontosabb az állami támogatás, akkor az elsõ helyekre a választott szakok államilag finanszírozott formi kerüljenek, és csak utána következzenek a költségtérítéses képzések. Érdemes tudni, hogy a két finanszírozási formában eltérõ ponthatárok várhatók.

Hasznos segítséget nyújt a felvi.hu

Az intézmények és a szakok kiválasztásához, a saját preferencia megállapításához hasznos segítség lehet az Országos Felsõoktatási Információs Központ honlapján, a www.felvi.hu oldalon összeállítható saját Felvi-rangsor, mely a felvételizõ szempontjai alapján választja ki a leendõ elsõévesnek megfelelõ intézményeket. A szakok kiválasztásához segítséget nyújt a honlap Szakkeresõ és a Szakleírások menüpontja is.
(www.edupress.hu)

 


 

2016, Nyiregyhaza