slideshow 1

Gyógyító gabona

A teljes kiõrlésû gabonapelyhek fogyasztása csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. Hallottunk már hideget-meleget csodaszerekrõl és egyéb természetes dolgokról. Az orvosok saját bõrükön tapasztalhatták a gabona jótékony hatását egy tanulmány által. Egy biztos: ártani semmiképp nem árt.

Az Orvosok Egészségügyi Vizsgálata nevû kutatás keretein belül megközelítõleg tíz és fél ezer orvos táplálkozási szokásait elemezték. A vizsgálat 1982-2006-ig tartott. Azoknál az orvosoknál, akik napi hét alkalommal fogyasztottak teljes kiõrlésû gabonapelyhet 28%-al kisebb eséllyel alakult ki szívelégtelenség, mint azoknak, akik mellõzték eme táplálkozási lehetõséget. Hogy mi számít teljes kiõrlésûnek? Ha a gabona 25%-ban rostot vagy korpát tartalmaz. Ennyi a titok. Egészségügyi haszna, hogy csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterin szintet, ezen kívül megelõzhetjük a szívinfarktust is.

Nem elég túl hamar elkezdeni a tudatos táplálkozást, bár a magyar konyha nem éppen teljes kiõrlésû gabonában gazdag, de talán reggeliként beiktatható és így marad elég idõ és hely a többi finomságnak is. Ugyanis arról nem szól a fáma, hogy a gabona mellett mit kellene mellõzni.

Kálnai Anita

 


 

2016, Nyiregyhaza