slideshow 1

In memoriam Palotay Ferencné dr.

A napokban kaptuk a hír, hogy szeretett kollégánk, a Nyíregyházi Egyetem Alkalmazott Humántudományok Intézetének korábbi oktatója, munkatársunk, barátunk, kollégánk Palotay Ferencné dr. Lengváry Judit elhunyt. A búcsúztatásra 2021. december 20-án hétfőn 14 órakor kerül sor a főbejárati ravatalozóban.

 

Szeretettel emlékezünk most rá, magánemberként, kollégaként megemlítve szakmai munkásságára fontosabb állomásait...
 

Palotay Ferencné dr. Lengváry Judit 1945. május 25-én született.
1963-ban érettségizett a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, majd nyert felvételt a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemre, ahol 1968-ban szerzett magyar szakos középiskolai tanári és pedagógia szakos előadói oklevelet. 1968 és 1971 között a Rozgonyi Kollégium főhivatású nevelője volt, majd a nyíregyházi Vásárhelyi Pál Szakközépiskola tanára lett, ahol 1976-ig dolgozott. Abban az évben átkerült Debrecenbe, ahol a Tanítóképző Főiskolán tanársegédként folytatva oktatói tevékenységét tanárszerkesztője is volt a diákok lapjának és koordinátora a főiskolások kulturális életének. 1978. szeptember elsején lett tagja a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola oktatói közösségének, ahol nyugdíjba vonulásáig folytatta nevelő-oktató, kutató, tudományos tevékenységét. Tudományos előrehaladásának első állomásaként 1980-ban bölcsészdoktori címet szerzett. A tanár szakos hallgatók számára elsősorban neveléselméleti és nevelésszociológiai előadásokat és szemináriumokat vezetett. Ezen stúdiumainak oktatását megőrizte az intézmény képzési portfóliójának bővítése során a szociálpedagógia, a pedagógia alapszakok esetében is. Különös érdeklődéssel fordult a szépirodalom és neveléstudomány érintkezési pontjai felé. Ennek lett eredménye kandidátusi értekezése „Gyermekek és tanárok a Nyugat első generációjának szépirodalmi alkotásaiban”, melyet 1994-ban sikeresen védett meg. Hazai és nemzetközi (Usti nad Labem, Zwickau, Presov) konferenciák során számolt be legújabb kutatási eredményeiről. Felsőoktatási tevékenysége elismeréseként miniszteri dicséretben részesült. A hallgatók körében kifejtett tudományos diákköri tevékenysége elismeréseként az Országos Tudományos Diákköri Tanács Mestertanár kitüntetésben részesítette. Tagja volt a Magyar Pedagógiai Társaságnak, titkárként tevékenykedett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tudományos Testület Pedagógiai Munkabizottságában.

Palotay Ferencné dr. Lengváry Judittól őszinte fejhajtással búcsúzik az Alkalmazott Humántudományok Intézetének valamennyi volt és jelenlegi oktatója.      

 


 

2016, Nyiregyhaza