slideshow 1

In memoriam Prof. Dr. Dudás Illés

Mély megrendüléssel, döbbenettel és fájdalommal tudatjuk mindazon kollégákkal, barátokkal, tanítványokkal és mindazokkal, akik ismerték, hogy Prof. Dr. Dudás Illés a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Gyártástudományi Intézetének professor emeritusa, az MTA doktora, a Gépgyártástechnológiai Tanszék korábbi tanszékvezetője, a Nyíregyházi Egyetem részfoglalkozású egyetemi tanára, kutató professzora 2021.november 16-án, életének 80. évében elhunyt.

Prof. Dr. Dudás Illés 2001-től kezdődően rendkívül sokat tett a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Agrártudományi Karán a gépészmérnök BSc szak megalapításáért és fejlesztéséért, a szakhoz kapcsolódó gépészeti jellegű kutatások megalapozásáért.  Iskolateremtő egyéniség volt, új tudományos iskola alapjait rakta le a Nyíregyházi Egyetemen. Jelentős érdemei vannak abban, hogy a nyíregyházi gépészmérnök képzés országosan elismertté vált.

Csaknem 2 évtizeden keresztül lelkesen oktatta hallgatóit a gépészmérnöki szakma iránti szeretetre, elhivatottságra: 2001-től óraadóként, majd 2005-től részfoglalkozású egyetemi tanárként, 2010-től kutató professzorként, végül óraadó professzorként 2018-ig. Szakmailag értékes, élménydús, felejthetetlen előadásokat tartott nemcsak a konferenciákon és tanórákon, hanem a TDK és szakesteken egyaránt.

Nevéhez fűződik a „Környezetbarát megmunkálások” című kutatási téma elindítása a Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszéken 2005-től, majd a tanszék oktatóinak bevonása 2008-ban a „Csiga-és menetfelületek” kutatásába, ezt követően 2010-től a „Csavarfelületek, menetfelületek” tanszéki kutatócsoport létrehozása. A Nyíregyházi Egyetemen folytatott kutatások eredményeként nagyszámú, a Miskolci és Nyíregyházi egyetemi oktatók által készített elismert publikáció született.

Tudtuk, hogy beteg, mégis megdöbbentett hirtelen eltávozása.  Emléke kitörölhetetlen, kegyelettel megőrzik a Műszaki Alapozó Tanszék és az Intézet munkatársai.

Nyugodj békében, Illés! Emléked sohasem felejtjük, kegyelettel megőrizzük! 

 

 


 

2016, Nyiregyhaza