slideshow 1

 

In memoraim dr. Máté Éva

Fájdalommal tesszük közzé a hírt, hogy 2018. január 7-én, 74. éves korában elhunyt dr. Máté Éva a Nyíregyházi Főiskola nyugalmazott oktatója.

Tanárnőtől 2018. január 26-án (pénteken) 11:00 órakor vehetünk búcsút a Korányi úti temető ravatalozójában.

Dr. Máthé Éva a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett bölcsésztanári diplomájával a Nyíregyházi Krúdy Gimnáziumban kezdte pedagógiai pályafutását. Tudományos érdeklődése folytán orosz-francia szakosként a Bessenyei György Tanárképző Főiskolára került az akkori Orosz Nyelv és Irodalom Tanszékre. Rövid időn belül. a Dr. Mihalovics Árpád professzor által szerveződő Francia Nyelv és Irodalom Tanszék alapító tagja lett Orbánné dr. Horváth Márta mellett.
Innentől kezdve nyugdíjazásáig generációk sokaságának tanította a francia beszéd- és stílusgyakorlatot, tartotta a lexikológia órákat. Kutatási területe a lexikológia volt. Doktori dolgozatát különleges témájú orosz-magyar-hindi összehasonlító nyelvészetből készítette el.

Életünk véges, de addig vagyunk, míg emlékeznek ránk: Máthé Éva tanárnőre sok-sok, jelenleg is a tanári pályán dolgozó diákja emlékszik akarva-akaratlan, mikor a francia igeragozást, a kiejtést, egy-egy szószerkezet tanítva felidéződik bennük hajdani „stílgyakos” tanáruk alakja.
Egész életével. munkásságával, pedagógiai pályájával, kutatásaival a francia nyelv és kultúra terjesztését szolgálta.

Béke poraira!

 


 

2016, Nyiregyhaza