slideshow 1

Félárú diákjegy: nem csak az iskola és a lakóhely között

A nappali és az esti tagozatos hallgatók 50 százalékos utazási kedvezményt vehetnek igénybe minden viszonylatra, a levelezõsök viszont csak az iskola és a lakóhely között utazhatnak félárú jeggyel.

A korábbi 67,5 százalékos utazási diákkedvezmény 50 százalékra csökken május 1-jétõl, a levelezõsök pedig csak az iskola és a lakóhely között vehetik igénybe ezt a kedvezményt - jelentették be a HÖOK és a GKM közötti egyeztetést követõ sajtótájékoztatón. Csökkenni fog a bérletekhez igénybe vehetõ kedvezmények mértéke is: míg korábban buszra 86 százalékos, vonatra, HÉV-re pedig 90 százalékos mérséklésû bérletet válthattak a diákok, május 1-jétõl egységesen 67,5 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a hallgatók.

Mint azt korábban megírtuk, a kormány eredeti tervei között az szerepelt, hogy nem csak a kedvezmények mértékét, hanem annak körét is csökkentik: így a diákok csak az iskola és a lakóhely között vehettek volna igénybe kedvezményt, amennyiben nappali tagozatosok; az estisek és a levelezõsök utazási kedvezménye teljesen megszûnt volna. A HÖOK korábban világossá tette: csak a hallgatók utazási kedvezményének mértékérõl hajlandók tárgyalni, a kedvezmények köréhez viszont ragaszkodnak.

"Nem sérült az a kormányzati szándék, hogy az állam tízmilliárd forintot spóroljon a tarifa- és kedvezményrendszer átalakításával" - közölte Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára. Felsmann Balázs, az infrastruktúráért felelõs szakállamtitkár pedig azt közölte: "tovább dolgozunk azon, hogy meddig terjedjen az állam szerepvállalása a felsõoktatásban, hogy hány félévet támogassunk." A szakállamtitkár hozzátette: a mostani megállapodással nem zárultak le a HÖOK és a kormányzat közötti tárgyalások. Miskolczi Norbert, a hallgatói érdekképviselet elnöke sikerként könyvelte el a tárgyalásokon született megállapodást.
(forrás: Index)
(www.edupress.hu)

 


 

2016, Nyiregyhaza