slideshow 1

Eötvösös diákok a Szegedi Tudós Akadémián

A Szegedi Tudós Akadémia olyan rendszer, mely hazai és nemzetközi mentorok részvételével működik, és amelyet Szent-Györgyi Albert Nobel-díja elnyerésének 75. évfordulójához kapcsolódva hoztak létre. A tudósakadémia célja, hogy a résztvevők 16-36 éves koruk között - a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan - tudományos kutatásokban való részvétellel minőségi képzésben részesüljenek és képesek legyenek majd a magas szintű kutatómunkára. A program célja az is, hogy a fiatalok hazai környezetben maradva megfelelő anyagi juttatások és kiváló laboratóriumi körülmények között dolgozhassanak.

A természettudományok iránt érdeklődő középiskolások számára évente két alkalommal, Nobel-díjas tudósokkal és a tudósakadémia növendékeivel, mentoraival való megismerkedés céljából találkozót szerveznek Szegeden. A „Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozóján” 2019 februárjában három 10. osztályos, decemberben pedig három 12. osztályos tanuló vett részt - Sarka Lajos tanár úr vezetésével - az Eötvös Gyakorlóiskola képviseletében a programon.

Erwin Neher és Ole Petersen előadásából megismerhették a Nobel-díjas tudósok munkásságát, a kutató munka nehézségeit és a felfedezés örömét. Részt vehettek a Szegeden és Hódmezővásárhelyen kialakított képzési központok egy-egy foglalkozásán és előadások és kerekasztal beszélgetések során megismerhették a növendékek és mentoraik kutató tevékenységét.

Tanulóink rengeteg élménnyel gazdagodva és új barátságokat kötve tértek haza Szegedről.

 

Sarka Lajos – Dr. Komáromi István

 


Bélteczki Jázmin, Márton Dániel és Molnár Dorottya a sertésszív vizsgálata előtt…

 


…és a vizsgálat közben

 


Petró Péter, Varga Fruzsina és Herman Fanni az akadémián

 


A fiatalok Ole Petersen Nobel-díjas tudóssal készült fotója, melyen Sarka Lajos tanár úr is látható.

(Fotó: saját felvételek!)

 


 

2016, Nyiregyhaza