slideshow 1

Sítáborban az Eötvös Gyakorlóiskolai diákjai 2020-ban is

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban - a mindennapos testnevelés mellett - komoly hagyományai vannak az iskolán, a tanórán kívüli, s az „ép testben ép lélek” elvét való, különböző formában és sportágakban megvalósuló testmozgásnak, a testkultúra ápolásának. Külön kiemelkednek ebből az aktív turizmushoz is kapcsolódó olyan programok, mint például a természetjárás, a kerékpározás és nem utolsósorban a téli sportok királynőjeként számon tartott síelés.

Az Eötvös Gyakorlóiskola testnevelői több évtizedes múltra visszatekintve szerveznek diákjaiknak és az érdeklődő kollégák valamint szülők alkotta csoportok számára sítáborokat, síprogramokat!  

Az iskola az idei tanévben, a „téli síszezonban” a sítábort - az előző két évhez hasonlóan - északi szomszédunknál, Szlovákiában szerveztük. A négy napos (három éjszaka) program során a csoport szállása a festői szépségű Magas Tátra lábánál fekvő Kakaslomnic (Veľká Lomnica) település egyik igen elegáns és színvonalas szállodájában volt.  A sítáborban 44 fő vett részt, amelyből 31 diák az iskolánk tanulója, illetve más iskolában tanuló gyermekek és szülők is a csoport tagjai, a sítábori program részesei voltak.  A gyakorlóiskola testnevelő tanárai (Vas György, Nagy József és Szécsi Zsolt) igen változatos programot állított össze. Az első napon -, az utazást megszakítva a Kassa fölött lévő Jahodna síközpontban már belekóstolhattak a síelésbe a résztvevők, mely során a csak néhány főt kitevő „kezdő” tanulókkal - akik most először vettek részt sítáborban - sajátíthatták el a síelés alapjait. A második napon a Szepesi Magura hegységben, a Magas-Tátra szomszédságában lévő Bachledka síközpontban folytatta a csoport a sportprogramját, amely kiválóan előkészített pályákkal várta a téli sport szerelmeseit. A harmadik napon a csoport átruccant Lengyelországba is, ahol a határ mentén fekvő Jurgow pályáin síeltek a diákok. Az iskolában immár 25 éve, negyedszázada megrendezett táborok közül először síeltek az iskola diákjai lengyel pályán, de a nagyon kedvező benyomások és pozitív élmények következtében valószínűleg nem is utoljára. A sítábori program utolsó napján ismét Bachledkán síeltek az Eötvös Gyakorlóiskola tanulói és kísérőik. Köszönhetően a végig kiváló pályáknak, a jó felszereléseknek, minden résztvevő sítudása sokat fejlődött, baleset nélkül és igen jó hangulatban zajlott le a négy, szikrázó napsütésben eltöltött nap. A sportélményen túl a társas kapcsolatok is erősödtek, az önállóságra való nevelés is teret kapott, valamint az idegen nyelv gyakorlására is lehetőség adódott. Az iskola megköszöni a főszervező Vas György és Nagy József valamint Szécsi Zsolt testnevelők színvonalas és sikeres szakmai-pedagógiai munkáját.

Vas György – Dr. Komáromi István

 


Az érkezés pillanatai, „terepszemle”

 


A síelés ideális természeti környezete és „épített” feltételei

 


Szép táj és verősfényes idő/időjárás

 


„Nincs is olyan hideg” itt télen?

 


A síoktatás egy „fotogén” pillanata

 


A síelők diákok a hosszan elnyúló lesiklópályán

 


A snowboard is szerepelt a sítábori programban

 


A „sí-hinta”, mint újszerű lehetőség a lányok nagy örömére

(Fotó: Vas Gy. – Nagy J. – Szécsi Zs.)

 

 


 

2016, Nyiregyhaza