slideshow 1

Diákolimpia: Sakknagymesterek nyomdokain az Eötvös Gyakorlóiskolában

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium fontosnak tartja, hogy diákjai számára széleskörűen biztosítsa a részvétel valamint a felkészülés és a versenyzés lehetőségeit a különböző egyéni és csapatsportágakban egyaránt. Egy, az utóbbi időben, az iskolában és az e téren érdeklődő tehetséges diákok körében egyre népszerűbbé váló sportággá nőtte ki magát a sakk, melynek eredményei is igen hamar megjelentek.   

Nyíregyházán 2020. Február 18-án (szombat) került megrendezésre az egyéni sakk Diákolimpia városi fordulója, míg 19-én (vasárnap) a sportág csapatbajnokságának városi és megyei fordulóját bonyolították le az impozáns Continentál Arénában. 

Az Eötvös Gyakorlóiskola egyéniben a fiú I - II. korcsoportban, valamint a lány II. korcsoportban volt érdekelt, ahol a tehetséges diákok igen szép eredményeket értek el:

  • A „Fiú I. korcsoport” - ban Takács Armand (1/C) aranyérmet szerzett, Barta Richárd (1/C) pedig az 5. helyezést érte el.
  • A „Fiú II. korcsoport” - ban Mudri Botond (3/B) az ugyancsak előkelő 10. helyen végzett.
  • A „Lány II. korcsoport” - ban Lippai Hanna (4/C) bronzérmet szerzett!

Tanulóink e szép teljesítménnyel és eredménnyel kvalifikálták magukat a február 1-jén megrendezésre kerülő sakk diákolimpia megyei döntőjére!

Szintén kiváló eredményt ért el az iskolánk diákjaiból álló csapat a sakk csapatbajnokságon is, ahol az „alsós” (1-4. évfolyam) korosztályban indított csapatot az Eötvös Gyakorlóiskola. A Takács Armand (1/C), Barta Richárd (1/C), Mudri Botond (3/B), Páll Tamás (4/C), Ősz Máté (3/B) összeállítású csapatunk három fordulóval a verseny vége előtt még a középmezőnyben helyezkedett el, azonban egy fantasztikus nagyszerű hajrával kétszer 4:0-ás, majd egyszer 3:1-es győzelmet aratott, és ezzel minden várakozást felülmúlva, neves sakk múlttal rendelkező iskolákat maguk mögé utasítva megszerezték a városi ezüstérmet, valamint a megyei bronzérmet

Gratulálunk a nagyszerű sikerekhez!

Az iskola versenyzőit és csapatát Dr. Takács Roland csapatkapitány (szülő), a diákok szülei, Jenei Andrea igazgatóhelyettes és Simonné Gincsai Rita tanárnő kísérte el a versenyre.

A sakk az egyik valaha volt leghatékonyabb képességfejlesztő eszköz, amelynek segítségével a gyerekeket az óvodáskor végén, iskolás kor elején be lehet vezetni a tudatos ismeretelsajátítás világába.

Nemcsak a matematikában, a logikában és a problémamegoldásban, hanem az olvasás és a szóbeli kifejezés terén is erősödnek azok a gyerekek, akik rendszeresen sakkoznak. A Nemzeti Alaptantervben, az általános iskolák alsó tagozatában, 2013-tól választható tantárgyként szereplő új tárgy a sakkA történelem egyik legősibb játéka - a jövő oktatási eszköze - az Eötvös Gyakorlóiskolában is már választható foglalkozás lesz a jövő iskolaévtől a tanórán kívüli foglalkozások keretében.  A foglalkozások nagyban hozzájárulnak tanulóink sokszínű fejlesztéséhez, s szívesen ajánljuk mindenkinek!

Dobos Zoltánné – Dr. Komáromi István – Dr. Takács Roland

 


A sakkverseny egy izgalmas pillanata

 


Az Eötvös „Fiú” – csapat a verseny szünetében (Ősz Máté, Páll Tamás, Mudri Botond, Barta Richárd, Takács Armand)

 


A kép közepén az egyéni verseny első helyezettje, Takács Armand

 


Az érmesek között bal szélen a harmadik helyezést elért Lippai Hanna

 


Az Eötvös városi ezüst és megyei bronzérmes sakkcsapata (Takács Armand, Páll Tamás, Mudri Botond, Barta Richárd, Ősz Máté)

 


A nagyszerűen szereplő Eötvös – sakkozók érmeikkel és okleveleikkel az iskola „Akikre büszkék vagyunk” dicsőségfala előtt

(Fotó: Dr. Takács R. és Drótos I.)

 

 


 

2016, Nyiregyhaza