slideshow 1

Ifjú tudós az Eötvös Gyakorlóiskolában

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal 2020 szeptemberében hirdette meg a középiskolák 11-12. évfolyamos tanulói részére az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedőt. A vetélkedő célja, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulók bemutathassák a történelem, a biológia és a kémia tudományterületeken való jártasságukat, kiemelkedő tudásukat. Iskolánkból Orosz Márton Miklós 11. osztályos tanuló vállalta a felkészülést és a megmérettetést kémiából. 

Az elődöntő 2020. november 11-én került megrendezésre, ahol egy online feladatsort kellett megoldani. Marci a több száz versenyző közül bejutott a középdöntőbe, a legjobb 35 közé. 

A középdöntőre első feladatként egy videofelvételt kellett készítenie minden versenyzőnek, amelyben az alkoholos erjedés során felszabaduló szén-dioxid kimutatása és mérése volt a feladat. Csak a háztartásban használatos eszközöket lehetett használni és a film maximum öt perces lehetett. 

A középdöntő második részére Budapesten került sor 2021. február 10-én a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban, ahol személyes jelenléttel kellett írásbeli és szóbeli feladatokat megoldani. A zsűri végül nyolc tanulót juttatott a döntőbe, ahol majd televíziós vetélkedő formájában dől el, ki a legjobb „Ifjú Kémikus”. Gratulálunk Marcinak az országos 25. helyezéséhez, és tovább kémikus sikereket kívánunk! Miklós felkészítő tanára Sarka Lajos.

Dr. Komáromi István, igazgató

(fotó: Drótos I.)

 


 

2016, Nyiregyhaza