slideshow 1

Átvették díjaikat az Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny döntősei

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium által 11. alkalommal, Nyíregyházán 15. alkalommal meghirdetett Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny lebonyolításához a 2020/2021-es tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetség Program 800.000 Ft támogatást biztosított.

A francia nyelv népszerűsítése mellett a rendezvény célja volt a tehetséges tanulók felkutatása és számukra versenylehetőség biztosítása, a francia nyelvet tanuló diákok személyiségfejlesztése, készség- és képességfejlesztése, a felkészítő tanárok tehetséggondozó munkájának segítése.

A 7-10. osztályos tanulók részére meghirdetett tehetséggondozó tanulmányi versenyre 6 kategóriában, az ország különböző településeiről, 50 iskolából, 504 tanuló nevezett.

A járványhelyzet, illetve az online oktatás miatt az előzetes terveinken változtatni kellett. A 2021. január 12-re tervezett írásbeli fordulót nem tudtuk megszervezni, várnunk kellett a jelenléti oktatás engedélyezéséig. A körülményekhez igazodva egy írásbeli forduló és egy online szóbeli forduló valósulhatott meg.

Az írásbeli fordulót 2021. május 11-én szerveztük meg.

A versenyzők saját iskolájukban az egészségügyi szabályok betartásával, nyugodt körülmények között, a rendelkezésre álló idő szabad felhasználásával írták meg az írásbeli forduló feladatlapját.

Az írásbeli fordulón elért eredményről a versenyzők 2021. május 19-ig kaptak értesítést. Az online szóbeli fordulóra 6 kategóriában 60 versenyző kapott meghívást. A tanulók 28 intézményt képviseltek az ország különböző településeiről (Budapest, Debrecen, Dunakeszi, Eger, Gödöllő, Győr, Hódmezővásárhely, Miskolc, Monor, Pannonhalma, Pécs, Nyíregyháza, Sárbogárd, Szeged, Szentes).

Az online szóbeli forduló lebonyolítása 2021. május 28-án Google Meet felületen valósult meg. A versenyzők e-mailben kapták meg a belépéshez szükséges linket, illetve az időpontot, amikor a felületre be kellett jelentkezni.  A verseny kezdete előtt a versenyzők és a zsűri tagjai egy rövid bejelentkezéssel kipróbálták az informatikai felületet, a zsűri tagjai bemutatkoztak és köszöntötték a döntősöket.

A szóbeli fordulón a versenyzők három zsűri előtt adtak számot nyelvtudásukról.

  • 7-8. osztályos versenyzők (I. II. kategória)

A zsűri tagjai: Baranyiné Szilágyi Gabriella, Lengyelné Ötvös Judit 

  • 9. osztály A csoport, 9. osztály B csoport versenyzői (III. IV. kategória)
    A zsűri tagjai: Babicz Gyöngyi, Dr. Szilágyi Ildikó 
  • 10. osztály A csoport, 10. osztály B csoport versenyzői (V. VI. kategória)
    A zsűri tagjai: Nagyné Dr. Schmelczer Erika, Frédérick Airault 

A szóbeli forduló két részből állt:

- személyes beszélgetés (interjú)

- önálló témakifejtés képek alapján

A végeredményt a versenyzők írásbeli és szóbeli fordulón elért eredményének összesítése alapján hirdette a zsűri. Az eredménylistát még a verseny napján emailben eljuttattuk a versenyzőknek és felkészítő tanároknak.

A zsűri időbeosztása nagyon szoros volt, hisz 15 percenként egy-egy új versenyző jelentkezett be az informatikai felületre. Minden zsűri két kategória versenyzőit hallgatta meg és értékelte teljesítményüket. A két kategória versenye közötti szünetben nyílt lehetőség egy szakmai megbeszélésre és arra, hogy Dr. Komáromi István a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója találkozzon a zsűri tagjaival és megköszönje segítségüket a verseny sikeres lebonyolításáért.

A szóbeli verseny után az oklevelet, a francia nyelvű jutalomkönyvet és a tárgyjutalmat postán juttattuk el minden döntőn részt vevő versenyzőnek. Tárgyjutalommal és oklevéllel jutalmaztuk a versenyzők felkészítő tanárait is.

 

A versenyt támogatták:

Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Nyíregyházi Egyetem

Budapesti Francia Intézet

Franciatanárok Magyarországi Egyesülete 

 

Több nyíregyházi diák, köztük Jármy Zsófia a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 9. a osztályos tanulója az írásbeli fordulón elért eredménye alapján meghívást kapott az online szóbeli fordulóra. A versenyző jól alkalmazkodott az új helyzethez és a IV. kategóriában (9. osztály B csoport) 3. helyezést ért el, illetve elnyerte a „Legjobb kommunikációs készséggel rendelkező versenyző” különdíjat. A jutalmakat Dr. Komáromi Istvántól, iskolánk igazgatójától vette át.

 

 

Az elért eredményhez gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő tanárnak.  További sikereket kívánunk a francia nyelv tanulásában és tanításában. Köszönetünket fejezzük ki a verseny megvalósítását segítő szakembereknek, az Eötvös Gyakorlóiskola iskolavezetésének, kollégáknak és a verseny támogatóinak.

 

Nyíregyháza, 2021. június 17.

                                                                                                                  Nagyné Mussó Judit

                                                                                              franciatanár – versenyszervező

 

Helyezettek és Fényképek: MEGTEKINTÉS

 

 

 

 


 

2016, Nyiregyhaza