slideshow 1

Elégedetten távozott a Nyíregyházi Fõiskoláról a norvég nagykövet

Norvégia magyarországi nagykövete, Bente Angell-Hansen elsõ alkalommal járt a megyében és két napot töltött a városban. Ennek állomásaként kedden délelõtt látogatott a Nyíregyházi Fõiskolára.

Regionális szintû fejlesztésekre, a gazdaság erõsítésére, az oktatásra, valamint a honi egészségügyi állapot javítására pályázaton elnyerhetõ, összesen 130 millió eurós alapot hozott létre a norvég kormány Magyarország számára. Az alapból a fõiskola 3 millió euróra pályázott. Ezen apropóból a norvég nagykövet a helyszínen gyõzõdött meg arról, hogy milyen feltételekkel rendelkezik a nyíregyházi felsõoktatási intézmény és valóban megvalósíthatók-e a pályázatban foglalt projektek.

Nagy esélyt láttok arra, hogy nyerünk.

Jelenleg a pályázat elbírálása zajlik. Az esélyekrõl Balogh Árpád, rektor elmondta:
- A magyar oldalon támogatják a közel 1 milliárd forintos pályázatunkat, reményeink szerint a norvég oldalnak is ez lesz a véleménye. Nagy esélyt láttok arra, hogy nyerünk.

Sikeres pályázat esetén egy képzési és kutatási feladatokat magába foglaló program valósul meg.

Balogh Árpádtól megtudtuk, hogy a Nyíregyházi Fõiskola egy hosszú távú együttmûködést kíván elindítani a norvégokkal, amelyhez jó alapot nyújthat, hogy a nagykövet asszony ellátogatott az intézménybe és pozitív tapasztalatokat szerzett.
- A norvég társintézményekkel szeretnénk olyan szintû kapcsolatot kialakítani, amely a kutatás, a hallgatói és az oktatói mobilitás területén egyaránt a fõiskola fejlõdését segíti elõ. Magyarországon jelenleg közel 800 norvég hallgató tanul. Ez a szám a jövõben emelkedhet, hiszen tervünk az, hogy angol nyelven mi is beindítunk kurzusokat

A Megyeszékhelyen a vendég, Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere, Dr. Balogh Árpád fõiskolai rektor, valamint Dr. Láczay Magdolna, kari fõigazgató közös munkaebéden vett részt. Bente Angell-Hansen látogatása délután egy norvég tulajdonú magyar vállalat megtekintésével ért véget.

Kép és szöveg: Bíró Zsolt

 


 

2016, Nyiregyhaza