slideshow 1

Sikeresen zárult a duális pályázat

A Nyíregyházi Egyetem eredményesen valósította meg az EFOP-3.5.1-16-2017-00017 azonosító számú, közel 370 millió Ft értékű támogatásban részesített duális képzésfejlesztési projektjét. Erről számoltak be az előadók a projekt 2021. 12. 7-én megrendezett zárókonferenciáján. A Sajtótájékoztatón a pályázat eredményeiről dr. Kovács Zoltán, általános rektorhelyettes, dr. Sikolya László projektmenedzser, dr. Szigeti Ferenc szakmai vezető beszélt. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza város alpolgármestere és Szeszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ezen pályázati konstrukció meghirdetésével az elsődleges célja a munkaerő-piaci igények kielégítésére koncentráló gyakorlatias felsőoktatási szolgáltatás megerősítése. A duális képzésben résztvevő hallgatók tanévenként a nyári gyakorlattal együtt 22 hetet a velük szerződésben lévő vállalati gyakorlati helyen töltenek. Ez a képzési konstrukció mindkét fél számára előnyös. A munkáltató azonnal bevethető szakembereket kaphat, a hallgatók pedig vállalati környezetben valós gyakorlati probléma megoldási tapasztalattal is rendelkezve kerülnek a munkaerő-piacra. A projekt megvalósítása alatt összesen 105 hallgató tanult a duális és kooperatív képzés keretében az egyetemen ( jelentős részük, 37%-uk már duális diplomát szerzett), ill. 56 fő vesz részt jelenleg is duális és kooperatív képzésben.

A projekt megvalósításába bevont potenciális gyakorlati képzési helyek száma: 72 vállalat, amelyek közül eddig már 45 vállalat fogadott hallgatókat. A pályázat benyújtását koordináló Műszaki és Agrártudományi Intézet műszaki és agrár szakjain kívül a gazdaságtudományi és az informatikai területen is elindult a duális képzés.

A pályázat megvalósítása során kifejlesztett tananyagok (72 jegyzet, e-learning modul, digitális taneszköz) nagyban hozzájárultak ahhoz is, hogy a pandémia idején bevezetett online oktatás alatt se változzon az oktatás minősége az egyetemen és a jövőben is hozzájárulnak az immár alapítványi fenntartású egyetem további fejlődéséhez.

 

Az eseményről készült további fotók az egyetem honlapjának képtárában is megtekinthetőek.

 

 

 


 

2016, Nyiregyhaza