slideshow 1

Csütörtökön lejár a határidõ

Csütörtök éjfél a jelentkezési lapok leadásának határideje, tehát a továbbtanulni vágyóknak két napjuk maradt a papírok kitöltésére és leadására. Azok, akik a postai sorban állást szeretnék elkerülni, interneten is továbbíthatják a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat, de a február 15-i határidõ rájuk is érvényes. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, ezért a lapok kitöltésénél fontos a sorrend. A tovább tanulni vágyóknak idén kilencezer forintos díjat kell fizetnie, mind a postai, mind pedig az elektronikus jelentkezés esetében. Ez az összeg három hely megjelölésére elég, akik további intézményeket vagy szakokat szeretnének feltüntetni a lapon, azoknak kétezer forintos pluszköltséggel kell számolniuk.

Az Országos Felsõoktatási Információs Központ (OFIK) tájékoztatása szerint megfigyelhetõ az a tendencia, hogy sokan az utolsó napra halasztják a lapok postára adását. A jelentkezés csak akkor érvényes, ha a postai bélyegzõn február 15, vagy ennél korábbi dátum szerepel. A határidõ tehát csütörtök éjfél.

Csütörtök éjfélig lehet feladni a jeelntkezéseket

- A nyíregyházi Jósavárosi Postamesterség csütörtökön éjfélig, a fõposta pedig este 8-ig meghosszabbított nyitva tartással várja az ügyfeleit, hiszen a felvételi lapokon kívül a vállalkozói adóbevallással és befizetéssel kapcsolatos ügyek határideje is csütörtök éjfél – tájékozatta az nyf.hu-t Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivõje.

Azoknak, akik a sorban állást szeretnék elkerülni alternatív megoldást jelenthet az elektronikus jelentkezés lehetõsége. Itt a kényelem mellett fontos szempont a hibamentességre való törekvés is.

- Ha kitöltés közben az e-felvételizõ elír valamit, netán meggondolja magát valamelyik jelentkezési hellyel kapcsolatban, akkor nem kell új lapot vásárolnia, és elölrõl kezdenie a kitöltést, hiszen a javítás egyszerûen elvégezhetõ. Fontos jellemzõ, hogy a rendszer kitöltés közben folyamatosan, a jelentkezés végén pedig teljes körûen ellenõrzi a rögzített adatokat, így kicsi a valószínûsége, hogy a felvételizõ rosszul kitöltött vagy érvénytelen jelentkezést továbbítson. Használat közben súgók, útmutatók, választéklisták segítik a helyes kitöltést – áll a www.felvi.hu tájékoztatásában.

Mûködik az elektronikus rendszer

Az OFIK által kidolgozott elektronikus rendszerben az intézmények által kért dokumentumok - bizonyítványmásolatok, a leendõ diákigazolvány fényképe - feltöltésére is lehetõség nyílik, így a jelentkezõnek ezek postára adásával sem kell veszõdnie.

A február 15-i jelentkezési határidõ nem vonatkozik a felsõfokú oklevéllel rendelkezõk számára, nekik a meghirdetett mesterképzésekre és kiegészítõ alapképzésekre március 19-ig lehet jelentkezni.
(ej)

 


 

2016, Nyiregyhaza