slideshow 1

Átalakítás alatt a régi épület, újra oktatnak a Rákóczi úton

Megkezdõdött a Nyíregyházi Fõiskola legrégebbi épületének felújítása. A rekonstrukciót 3 ütemben végzik el, a tervek szerint 2007. augusztus 31-éig. Az épület kívülrõl és belülrõl is megújul, korszerûbbek lesznek az elõadótermek és egy hatalmas galériás csarnokot is kialakítanak. Átmeneti idõszakban újra oktatnak a fõiskola egyik jogelõd intézményének – Mezõgazdasági Fõiskola - helyet adó Rákóczi úti épületben. A körülményekrõl a helyszínen gyõzõdtünk meg.

– A felújítási munkálatok miatt ebben a félévben fontos változások történnek: a négyes kollégium harmadik és negyedik emeletére költöznek a tanszékek, illetve minden olyan egység, amely eddig a B épület elsõ és második emeletén mûködött. A körelõadók, valamint az elsõ és második emelet tantermei a Rákóczi utcára „költöznek”, ahol elõreláthatólag 2007 június közepéig folyik az oktatás  – kezdte Vad Sándor, a Hallgatói Centrum Kht. ügyvezetõje

Kíváncsiak voltunk milyen körülmények fogadják a hallgatókat a régi-új épületben. Ezen apropóból személyesen látogattunk el az oktatás új helyszínére.

A Sóstói úti és a Rákóczi utcai épület közti távolságot 20 perc kellemesnek mondható sétával tettük meg. Ez azt jelenti, hogy a hallgatóknak egy picit kapkodni kell a lábukat, ha gyalogszerrel idõben oda akarnak érni az órakezdésre. Úgy tudjuk, hogy Tanulmányi Osztály az órák beosztásánál mindent megtett az érdekében, hogy idõben odaérjenek az elõadásra az érdeklõdõk. Rögtönzött közvélemény-kutatásunkból kiderült, hogy erõfeszítéseik sikerrel jártak, ugyanis az órára igyekvõk - az órarend zsúfoltsága miatt - ritkán szoktak elkésni, de ha ez mégis elõfordul, akkor az oktatók megértõk ez ügyben. 

Szokatlan volt

- Elõször szokatlan volt, hogy gyalogolnom kellett az órára, de ennyi „áldozat” hetente kétszer belefér. Szerencsére jó az órarendem, így gond nélkül átérek az elõadásra – mondta Belus Kitti, kommunikáció-média szakos hallgató.

- Közel 100 ember, két hétig napi 12 órát dolgozott azért, hogy a három éve nem használt épületben elfogadható körülményeket „varázsoljanak”.  Teljesen kitakarítottuk a termeket, felújításra került a fûtésrendszer, elindítottuk a víz- és áramszolgáltatást, belülrõl kifestettük az épületet – tudtuk meg Korányi Anitától, a Hallgatói Centrum illetékes munkatársától, aki hozzátette, hogy a fénymásolás és a büfé már mûködik és a tervek szerint néhány hét múlva internetelérési lehetõség is várja az érdeklõdõket.

Láttuk, hogy a tisztaság érdekében folyamatosan dolgozik a takarítószemélyzet, munkájukat dicséri, hogy ottlétünk alatt nagy rendet találtunk, csupán a fûtéssel volt probléma.

Folyamatosan dolgoznak

Tomasovszky Csaba, mûszaki igazgatótól megtudtuk, hogy folyamatosan dolgoznak az érdekében, hogy a fûtés zavartalanul folyjon, de mivel ez a rendszer közel 50 éves, így igyekezetük ellenére elõfordulhatnak fennakadások a korszerûtlen rendszerben. Emiatt elõre elnézést és türelmet kérnek az épület használóitól.

A termek megtalálásában információs tábla segíti az órára igyekvõket, ennek segítségével könnyen és gyorsan megtalálják úti céljukat a hallgatók. A termek ajtaján kifüggesztették az aktuális órarend, ebbõl kiderül, hogy mikor, mely csoportnak és kivel van órája, így a nyitott szemmel járók feleslegesen nem zavarják az elõadást.

- Felújítása munkálatok befejezésének határideje augusztus 31, addig három szakasz valósul meg. Az elsõ szakaszban – körülbelül március végére – a volt TMK mûhelybõl elkészül a Matematika Informatika Intézet (döntõen õk voltak eddig a B épület hatodik emeletén). A második szakaszban – körülbelül június végére – készül el a hét körelõadó és a kerengõ.

- A harmadik szakaszban megvalósul az épület további felújítása, melyhez hozzá tartozik a hatodik emelet lebontása: így a Nyíregyházi Fõiskola minden épülete egységesen lapos tetõs lesz – zárta Vad Sándor.

- Bíró Zsolt -
Fotó: Marton Gábor

 


 

2016, Nyiregyhaza