slideshow 1

Aláírásgyûjtés a rezidensképzés átalakítsa miatt

Tiltakoznak az orvostanhallgatók az ellen, hogy a kormány csak a hiányszakmákban fizetné a képzést, minden más esetben az egyetemnek, vagy maguknak a rezidenseknek kellene kigazdálkodniuk a borsos árat. A fent említett intézkedéstervezett ellen indítanak az orvoskarok hallgatói aláírásgyûjtés – ezt Nagy Zoltán, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának alelnöke nyilatkozta szerdán a Magyar Rádiónak.

Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára azzal a sajtóinformációval kapcsolatban, miszerint a tárca megszünteti a rezidensek állami támogatását, a Duna Televíziónak elmondta, a minisztériumban dolgoznak a rezidensképzés finanszírozásának átalakításán. A rendszer megváltoztatásával azt szeretnék ösztönözni, hogy minél több orvostanhallgató válasszon olyan szakterületet, amely most még hiányszakmának számít.

Még nincs döntés

Arról még nincs döntés - tette hozzá az államtitkár -, hogy a hiányszakmának nem számító szakorvosi tanulmányok végzését milyen szisztéma szerint finanszírozza az állam.

Nemrégiben négy, a „megszorításban” érintett egyetem hallgatói levélben fordultak a szakorvosképzés tervezett átalakítása miatt Molnár Lajos egészségügyi miniszterhez.

(ej)

 


 

2016, Nyiregyhaza