slideshow 1

A botanikus kertben jártunk - ÚJ ROVAT AZ NYF.HU-N

A Tuzson János Botanikus Kert a Nyíregyházi Fõiskolán, a gyönyörû Sóstói Erdõ ölelésében található. Ezentúl minden hétfõn jelentkezõ új rovatunkban a kert újdonságait mutatjuk be. Az információk mellett fotók segítségével közöljük a „fõiskolai” növényvilág érdekességeit.

Nyitásként, íme néhány gondolat a kertrõl: a létrehozásának gondolata már a fõiskola alapításakor megfogalmazódott, de a tényleges építkezés 1972-ben kezdõdött. 1998-ban „Helyi védett természeti hellyé” nyilvánították és az ekkor kapott területekkel 5,6 ha nõtt a botanikus kert.

Ma már 2500 növényfaj

A szabadföldi részen a rendszertani terület, a tó, a sziklakert, a gyûjtemények és a megyénkre jellemzõ növénytársulások találhatóak. Az üvegházi részeken trópusi, szubtrópusi, mediterrán és sivatagi tájakról származó növénygyûjtemények látogathatók. Ma már 2500 növényfaj található a kertben, amely a társintézményekkel fennlévõ magcsere kapcsolatok miatt folyamatosan bõvül.

Aki egyszer már megfordult itt, az tudja, érdemes ide ellátogatni, s természetes közegében rácsodálkozni a növényvilág ritka szépségeire.

Tehát ha hétfõ, akkor Botanikus kertben járunk azaz hírek, érdekességek a Tuzson János Botanikus kertbõl.

- Bíró Zsolt -

 


 

2016, Nyiregyhaza