slideshow 1

1956 hőseire emlékeztek

A Nyíregyházi Egyetemen október 21-én délelőtt a nagyelőadóban rendezett műsorral emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A program szervezői Illyés Gyula: Ne feledd a tért… című versének részletét választották mottónak: „Ne feledd a tért, ahol elestek ők, / a földet se feledd, / bárhol hulltak el ők, fajtánk hű férfiai, az a föld / szent ügy hős-helye lett.”

 

Az ünnepi beszédet Dr. Karádi Zsolt, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Irodalomtudományi Intézeti Tanszékének főiskolai tanára tartotta. Személyes hangvételű szavakkal emlékezett saját gyermekkori élményeire: édesanyja az októberi napokat mindig forradalomnak nevezte, akkor is, amikor a hivatalos megnevezés ellenforradalom volt. Dr. Karádi Zsolt elmondta, hogy felnőttként, immár tanárként került közel az október 23-i eseményekhez: az irodalomból, a legjelentősebb költők és írók műveiből meríthetett ihletet ahhoz, hogy megértse, milyen az, ha piros a vér pesti utcán. Mondandója végén azon egykori színjátszó hallgatóiról is szólt, akikkel néhány éve emléket állítottak Nyíregyháza fiatalon agyonlőtt mártír diákjának, Dandos Gyulának. Befejezésül Nagy Gáspárt idézte: „nekünk nem szabad feledni”.

Ünnepi műsort adtak elő a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 10. b és 10. c osztályos tanulói. A színes, prózai, énekes és táncos elemekből összeállított műsort Ágoston Edina tanárnő szerkesztette, illetve tanította be a diákoknak. A táncos betéteket Miskolczi Mária tanárnő koreografálta és tanította be. Szólót Vadas Zsuzsanna táncolt.

   

 

 


 

2016, Nyiregyhaza